НАГЛАСЯТ ЛИ В ЗДРАВНОТО-МОСКОВ МИНИСТЕРСТВО ОБЩЕСТВЕНИ ПОРЪЧКИ ЗА МИЛИОНИ НА ОПРЕДЕЛЕНИ ФИРМИ? КАКВО СТАНА С „РУМЪНСКОТО СПЕЦ-ЗВЕНО“

НАГЛАСЯТ ЛИ В ЗДРАВНОТО-МОСКОВ МИНИСТЕРСТВО ОБЩЕСТВЕНИ ПОРЪЧКИ ЗА МИЛИОНИ НА ОПРЕДЕЛЕНИ ФИРМИ? КАКВО СТАНА С „РУМЪНСКОТО СПЕЦ-ЗВЕНО“

Съмнения за злоупотреба с евросредства и лобизъм в здравното министерство. Подозренията са, че обществена поръчка за милиони левове е подготвена, за да бъде спечелена от определени фирми. Скандалният търг е временно спрян от заместник-министъра и отново пуснат от началника му, съобщиха в информационната емисия на БТВ.
В средата на март здравното министерство обявява обществена поръчка за доставка на медицинско оборудване и апаратура с европари по пет позиции. По 4 от тях има постъпили възражения в здравното министерство от фирми, които твърдят, че не могат да участват заради ограничителни текстове – по думите им техническите спецификации са такива, че отговарят на един конкретен продукт, произведен от техен конкурент.
Университетската болница „Свети Георги“ в Пловдив ще бъде сред оборудваните с модерна апаратура за интраоперативно лъчелечение при рака на гърдата.
Предимствата на апарата за пациентите са безспорни. „Предимствата на този апарат са при пациенти, които са тежко болни, които не могат да понесат лъчетерапията, на тях им се спестява идването 25 пъти”, обясни д-р Людмил Радев, Клиника по лъчетерапия, УМБАЛ „Св. Георги“-Пловдив.
Подобни апарати ще бъдат доставени в 4 болници в страната, на обща стойност над 5 милиона лева. Търговци на медицинска апаратура твърдят, че победителят е предопределен и зададените характеристики отговарят на един-единствен продукт на фирма „Цайс”.
bTV се свърза с българския представител на фирмата „Дарис МС”. Управителят Даниела Кацарска първо се съгласи на среща, но по-късно промени решението си. По телефона заяви, че тя също се е оплакала в министерството от зададените характеристики.
Наши източници твърдят, че спецификациите в тръжната документация много се доближават до тези от каталога на фирма „Цайс”. Но всъщност апарат на „Сименс” ги покрива напълно. Част от спецификациите нямат пряко отношение към резултата от лечението, което ги обезсмисля, твърдят източниците ни.
„Тези спецификации, както и цялата обществена поръчка е преминала през Агенцията за предварителен контрол и ние имаме становище, че няма насочващи елементи”, заяви д-р Адам Персенски, зам.-министър на здравеопазването.
Съмнения има и за изискванията за доставката на ядрено-магнитния резонанс. За нея пак отговаря продуктът на „Сименс”, за доставката на интегрираната операционна система и анестезиологичните апарати – френската фирма „МакЕ”. От 2015 г. официален представител на „МакЕ” е фирма „Вега Медикал”, управлявана от братята Симеон и Димитър Иванови. От официалната страница на дружеството става ясно още, че друг основен партньор на фирмата е „Сименс”.
Според наши източници управителите на „Вега Медикал” са синове на бившия изпълнителен директор на КТБ Янко Иванов. Те са и племенници на бившия дългогодишен директор на варненската болница „Света Марина” и настоящ ректор на Медицинския университет във Варна, който е и национален консултант по хирургия проф. Красимир Иванов.
От официална информация на министерството до нас става ясно, че именно специалисти от „Света Марина” са сред участниците в изготвянето на тръжната документация. От фирма „Вега Медикал” отказаха да участват в репортажа ни. Кандидатстването за търга е в ход.
Две седмици след обявяването на обществената поръчка, две от спорните позиции са спрени от заместник-министъра Бойко Пенков заради нарушение на закона. 20 дни по-късно здравният министър Петър Москов отново пуска спорните позиции. Обяснението – спирането им е било превантивно. В Комисията за защита на конкуренцията няма постъпила жалба, освен една – срещу спирането на поръчката.
Какво стана с „румънското спец-звено“, което ще бори корупцията?ZADKULISITE.COM
Колаж: Иво Ангелов

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *