НАГЛОСТ! ПРЕМИЕРЪТ БОРИСОВ СЕ ПОХВАЛИ С… ПОГРОМ! НУЛА ЕВРО Е ГОЛЕМИЯТ УСПЕХ от измислените 800 млн.

НАГЛОСТ! ПРЕМИЕРЪТ БОРИСОВ СЕ ПОХВАЛИ С… ПОГРОМ! НУЛА ЕВРО Е ГОЛЕМИЯТ УСПЕХ от измислените 800 млн.

* Лъжите около спряганите 800 млн. от Европа, дето ги пуснали сега заради коалицията и правителствотоНа този линк ще видите хвалбата на премиерът Борисов в парламента:https://www.youtube.com/watch?v=H3uqSATfFIEА това са двата му поста във Фейсбука му:
1.“Само заради тези 800 млн. лева, които ни пуснаха по Оперативна програма „Околна среда”, а бяха спрени преди една година, си струваха волята и търпението, които проявихме. Дано хората, които ме критикуват, че съставих правителство, а не отидох на избори, сега да ме разберат. Надявам се, че съвсем скоро ще ни пуснат и другите еврофондове.“
2. „Радостен съм, че ни възстановяват еврофондовете по оперативна програма „Околна среда”. Европа видя, че в България има нормално действащ парламент и демокрация. Ние много се постарахме тези дни и благодарение на всички депутати, и тяхната воля, и усилия да има правителство, успяхме да върнем доверието.“А ето го и съобщението на самата Европейска комисия, излязло официално преди час и половина:http://europa.eu/rapid/press-release_IP-14-1745_en.htmТа какво излезе? Според главата на българското правителство ни дават 800 млн., според ЕК – 166 млн. от Кохезионния фонд и още 74 млн. от фонда за регионално развитие. Т.е. общо 240 млн.
Явно премиерът ни не може да събере две числа, та говори за някакви митични 800 млн. Но и тази бележка не е най-съществената в радостната вест, която ни споходи.
Защото има детайли. И истината – горчива в случая, винаги се разбира чрез тях и от тях. Дяволът е в подробностите, казват хората.
А какви са те?* Отпускането на тези пари е обвързано с изразеното официално съгласие на България да плати глоба – 156 млн. санкции само по програма „околна среда“ (9.5% от частта на ЕС в общия бюджет на тази програма). Има и едни др. 12 млн. санкции, свързани с рег. развитие покрай туризма, ама тук не ги броя.
Т.е. ще се извърши насрещно прихващане и такава част от сумата, дето взимаме като помощ, ще отиде за глобата, която дължим.* Предстои да довършим плащанията си по вноската ни в бюджета на ЕС. Дължим още 200 млн лв. от края на септември до края на годината от общата сума 906 млн. лв. за цялата година. Данните за плащането през октомври още не са излезли, но по моя информация са платени 49 млн. и са останали 151 млн. за ноември и декември.
Като равносметка взимаме 240 млн. евро, а дължим едни 156 млн. глоба (305,19 млн. лв) и 151 млн. лв. вноска в общия бюджет на ЕС. Та станаха общо 233 млн.евро (456 млн. лв.) за плащания.
Т.е. салдото – келепирът ни е само 7 млн. евро.
Това Брюксел не го е казал, ама може достатъчно точно да го предположим:
– Ах, простете, ама нали и вие като др. държави имахте и и едно доплащане за вноската в бюджета – вашето на стойност 7 млн. евро. А вие сте във фалит, ще гръмнете като при онзи комунист (Виденов) и макар че ги отложиха в ЕК тези доплащания за началото на следващата година, все пак са планирани в нашия бюджет, та ви даваме още 7 млн., дето ни ги дължите, та станаха точно 240 млн.Те. салдото, келепирът за България е 0 – НУЛА. Та тази НУЛА Е ГОЛЕМИЯТ УСПЕХ от измислените 800 млн, с които се хвали коалиционният премиер, дето „възвърнал доверието на Европа.“
Толкова за това как ЕС „толерира“ тази коалиция, това правителство и този кабинет. По същия начин, както онази коалиция и онзи кабинет на Кой-Орешарски, както и предишния на ГЕРБ, когато са били извършени нарушенията по програмите.А безочието да загубиш доверието, да те глобят България с невероятни суми заради нагли афери при твое премиерстване – с цели 156 млн. и да го отчетеш въпреки фактите като свой голям успех, па да надуеш и числата, е възможно само у нас.
Възможно е заради заспало общество, негласна коалиция дори с опозицията БСП и критичното вече до истерия ДПС, които премълчаха истината. Възможно е и заради тотално беззъби и услужливо поклонени медии.
Въобще не били компютри за износ, а компоти, и България не ги изнесла на Запад, а са ни ги върнали оттам заради рекламации. Цитирам популярния лаф от социализма. Съвсем на мястото си в този неокомунистически пасквил на власт и управление, в който живеем.Григор Лилов

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *