Над 120 разказвачи на приказки от цялата страна се включиха в конкурса „Приказки от Замъка”

Над 120 разказвачи на приказки от цялата страна се включиха в конкурса „Приказки от Замъка”

„Влюбен във вятъра” възроди приказния жанр
Поел предизвикателството да бъде несравним, замъкът “Влюбен във вятъра” за пореден път доказа предимството си да бъде различен от другите атракциони. След фотоконкурса, който показа Замъка в невероятни фантастични композиции, дойде ред на изпитание за разказвачите на приказки. Литературната надпревара „Приказки от Замъка” вдъхнови над 120 автори от различни възрасти, които изпратиха повече от 140 творби, рисуващи истории по избрани фотографии. Сред тях са баби, които са естествените разказвачки от детството ни, майки и татковци, младежи, завихрили фантазия… Голяма част от приказките са сътворени от деца, чието чисто въображение бе разтворило широко криле…
Приказният жанр в наши дни е една незапълнена ниша в българската литература. Конкурсът на „Влюбен във вятъра” определено има принос за нейното попълване. Най-хубавите приказки вече са събрани в две чудесно илюстрирани книги – една за деца и една за възрастни.
„Приказки за лека нощ” съдържа 32 творби, подходящи за детските възприятия и необходимост от вълшебства и тайнственост. Сред тях се открояват „Как капризната принцеса престана да прави заклинания”, „Приказка за Наука и Неука”, „Замъкът на доброто”, „Замъкът, даряващ живот”, „Силата на любовта”.
Сборникът за пораснали деца е озаглавен „Влюбен във вятъра”. В него са поместени 30 приказни истории.
„Срещата с „Влюбен във вятъра” ще разкрие различни авторски и преразказани истории, дали живот на вълшебни герои и фантастични случки. Ще се почувствате като част от много от приказките”, пише в предговора собственикът и създател на Замъка и инициатор на конкурса Георги Тумпалов.
На специално тържество в навечерието на Коледните празници в галерията на Замъка „Влюбен във вятъра” бяха връчени наградите на най-добрите автори на приказки в конкурса.
С първа награда бе удостоена Петя Башева от Хасково с „Приказки от замъка”.
Тя сподели, че за пръв път прави опит в този жанр, затова е особено щастлива от отличието. „Приказките са необходими винаги! Благодарение на тях народът ни е оцелявал в трудни времена”, припомни победителката в конкурса.
Втора награда получи   Галина Красимирова от Сливен. Третата награда бе поделена между Анна-Мария Попова от Варна и Мартина Гущерова от Бургас.
Отличие получи и най-малката авторка на приказка – Валерия Вълкова от Черноморец. Тя е само на 6 години и се е доверила на мама да запише разказаната от нея приказка, тъй като още не може да пише.
Всички участници в конкурса получиха грамоти и книги и се заредиха с вдъхновение от романтичната тайнственост на Замъка, който им подари истинска жива приказност.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *