Над 6 по Рихтер разтърси колумбийската столица Богота (видео)

Над 6 по Рихтер разтърси колумбийската столица Богота (видео)

Над 6 по Рихтер разтърси колумбийската столица Богота (видео)

Земетресение с магнитуд от 6,1 по скалата на Рихтер удари колумбийската столица Богота в четвъртък, според геоложката служба на страната, което накара хората в офиси и ресторанти да се евакуират, съобщава Ройтерс. То беше последвано от вторичен трус минути по-късно, когато жителите се тълпяха по улиците.

Трусът е станал в 12:04 ч. (1704 GMT), епицентърът е в град Ел Калварио в центъра на страната, на 40 километра югоизточно от Богота.

„Сгради се тресяха и сирени звучаха, докато хиляди паникьосани жители се изсипваха по улиците на столицата, стискайки мобилните си телефони, докато се обаждаха на близки“, предаде репортер на АФП.

„Беше силно и продължи дълго“, каза Адриан Аларкон, който работи близо до оживения столичен квартал Парк 93. „Всичките ми колеги се изправиха и се спогледахме – „какво да правим?“. „Животът те променя за секунда. Не можеш да направиш нищо, просто бягаш за живота си“, добави Аларкон, цитиран от Ройтерс.

Според Европейско-средиземноморският сеизмологичен център (EMSC) земетресението е било с магнитут от 6,3 по Рихтер. Епицентърът на труса е бил регистриран на 33 километра североизточно от град Вилависенсио, на дълбочина 10 километра. И според Геоложката служба на САЩ основният трус е бил с магнитут от 6,3 по Рихтер. 13 минути по-късно EMSC засече нов трус в същия район със сила от 5,7 по Рихтер.

Засега няма информации за потенциални щети или жертви, но трусът е бил усетен в столицата на страната Богота, посочва още EMSC.

Колумбийската агенция за гражданска защита отбеляза, че жителите са били евакуирани в цялата община Калварио, в Мета, югоизточно от високопланинската столица. Прозорците в района са повредени от трусовете.

В близкия Вилависенсио агенцията съобщи за свлачище и каза, че нейният персонал проверява за още удари.

 

Източник Dir.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *