Над 9000 ученици са включени в допълнителни обучения

Над 9000 ученици са включени в допълнителни обучения

Над 9000 са учениците, включени в допълнителни обучения по проект „Равен достъп до училищно образование в условията на кризи“, реализиран от Министерството на образованието и науката. Той е финансиран от Оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж“ 2014-2020 г., като възможност за преодоляване на последиците от пандемията от COVID-19. Дейностите продължават до края на 2023 г., прилагайки нови образователни подходи.

Само през месеците май и юни в допълнителни обучения са участвали около 6000 деца, което е рекордна активност от началото на проекта, съобщи Владимир Станчев, ръководител на проекта и директор на дирекция „Управление и изпълнение на проекти“ в МОН на работна среща с представители на регионалните управления на образованието.

Допълнителни обучения по различни учебни предмети се реализират в 560 училища. Владимир Станчев обясни голямата активност с доброто взаимодействие между регионалните координатори и директорите на училища, а също и с това, че уроците вече могат да се провеждат не само онлайн, а и присъствено в класните стаи.

Освен това децата и техните родители използват тази допълнителна подготовка, за да се представят по-добре на изпитите от националното външно оценяване и матурите. Математика и български език и литература са предметите, по които учениците най-често се включват в допълнителни обучения. Областите Шумен, Монтана, Смолян, Сливен и Враца са с най-голям брой деца, участващи в тези уроци.

От 1 юли стартираха и дейности в детските градини и групите за задължително предучилищно образование в училищата. Те дават възможност на още над 11 000 деца от уязвими групи в предучилищна възраст да получат допълнителни обучения по български език по проекта. Дейностите имат за цел да повишат готовността им за училище.

 

Източник Dir.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *