Наем от 1 EUR за работещите дистанционно

Наем от 1 EUR за работещите дистанционно

„Интересувате ли се да работите дистанционно в красива Сардиния само за 1 EUR?“ гласи реклама на уебсайт, призоваваща чужденците да се преместят временно в малко селце в Италия. Там също можете да подадете заявление.

Срещу наем от само 1 EUR на месец, съветът на италианската община Ололай обещава на 10 избрани новодошли „непосредствена близост до девствена природа, вкусна кухня и невероятни близки плажове“. Селото се гордее и с традиционното си плетене на кошници, производството на овче сирене и древния стил на борба в Сардиния.

Разположена в сърцето на Сардиния, вторият по големина остров в Средиземно море, община Ололай принадлежи към една от петте области в света, известни като „сини зони“ – те имат висок дял на хора над 100 години. Населението на града застарява и намалява. През последните 40 години официалният му брой е намалял от 2013 на 1174 поради миграцията към по-големите градове.

Това не е първият път, когато местният съвет се опитва да привлече чужденци като част от по-широка кампания в Италия за повторно заселване на малки градове и села чрез предлагане на евтини недвижими имоти. Преди няколко години село Ололай направи международни заглавия, когато започна да продава изоставени къщи за едно евро при условие, че новите собственици ги ремонтират.

Към днешна дата съветът на Ололай е продал 13 къщи, а 3 – в лошо състояние – все още търсят новия си собственик. Сега местните служители се надяват да се възползват от нарастването на дистанционната работа в света.

През март 2022 г. италианското правителство прие закон за нова „цифрова номадска виза“ за висококвалифицирани дистанционни работници извън Европейския съюз. Но все още не е въведено. Жителите на държави извън ЕС все още могат да получат временна виза за дистанционна работа от Италия.

„Съживяването на мястото, подобряването на живота на жителите и ограничаването на обезлюдяването са целите, които сме си поставили“, каза кметът на Ололай Франческо Колумбу.

В замяна на практически безплатно настаняване участниците са помолени да споделят своите знания и идеи с местната общност чрез презентации, класове или проекти.

 

Източник Fakti.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *