Най-бързото поевтиняване на жилища за последните 30 години

Най-бързото поевтиняване на жилища за последните 30 години - 1

Най-бързото поевтиняване на жилища за последните 30 години

Цените на жилищата във Финландия ще паднат тази година със скорост, невиждана от 1993 г., прогнозира Mortgage Society of Finland (Hypo). Hypo очаква жилищата да поевтинеят със 7% на годишна база в цялата страна – до нивата от 2016 г. – и с 8% в столичния район.

Продължаващото обезценяване се дължи на повишаващите се лихвени проценти, стабилното предлагане на нови жилищни единици и въздействието на продължаващата икономическа несигурност върху търсенето на недвижими имоти. Лихвените проценти Euribor, например, се очаква да останат близо до границата от 4% и да продължат да увеличават разходите на ипотечните кредитополучатели до края на годината, въпреки че най-резките пикове вече са преминали.

Според Hypo спадът на пазара на имоти ще засегне публичните финанси, тъй като приходите от данък върху прехвърлянето на имоти се очаква да намалеят с 200 млн. EUR през 2023 г.

Финландски кредитор, специализиран в жилищното строителство, смята, че допълнителните плащания по жилищни заеми са се превърнали в отлична форма на спестяване за първи път от дълго време насам. Ситуацията също така продължава да предоставя отлични възможности за нови купувачи на жилища. „Много жилища вече са налични, което позволява на хората да отделят време и да преговарят за цените, когато търсят собствен дом“, се казва в прогнозата.

„Това, което изглеждаше като постоянно увеличение на цените, беше прекъснато, но по-голямата част от собствениците на жилища в центровете на растеж все още са „на червено“ от своите жилищни инвестиции. И дори ако трябва да продадете текущия си дом на загуба, можете да получите сделка, при която спестявате повече, отколкото сте загубили, когато сте търгували за по-голям дом,” заключава докладът.

Прогнозите са цените на жилищата да се покачат умерено в края на текущата година, въпреки че всичко зависи от възстановяването на търсенето. Очаква се предлагането на жилища да се свие поради циклични причини, лихвените проценти ще паднат, а цените на жилищата в общностите ще започнат да се покачват още през следващата година. Очаква се тези действия да повишат цените на жилищата с около 2%.

Ситуацията в Украйна обаче продължава да създава значителна несигурност по отношение на промените в лихвените проценти, припомнят от Hypo.

Подробна статистика за средните цени на имоти в България по градове и квартали може да видите ТУК

 

Източник Fakti.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *