Най-високата температура, измервана в Турция вече е 49.5С

Най-високата температура, измервана в Турция вече е 49.5С

© Reuters

Много гореща вълна от Ирак се наслага към горещия въздух, нахлуващ от седмици от Африка, за рекордно високите температури в Турция

Дневник Експрес

Научавайте най-важното и интересното всеки ден в 17 часа.

window.dnevnik.eventPush(‘newsletter_form_impression’, {‘newsletter_number’:’2′,’newsletter_name’:’Дневник Експрес’});

Най-горещият ден в историята на температурните измервани в Турция беше регистриран в сряда, когато беше отчетена температура от 49.5 градуса по Целзий.Министърът на околната среда, градоустройството и изменението на климата Мехмет Йозхасеки съобщи, че новият температурен рекорд е отбелязан в окръг Ескишехир, Централна Турция, където във температурата на въздуха достигна 49.5 градуса. Досега рекордът държеше температура от 49.1 градуса, измерена през 2021 г. Потвърдено: Най-високата температура в Европа е 48.8 градуса (засега)“Във вторник в Турция бе поставен температурен рекорд заради горещата вълна, обхванала страната ни. Най-високата температура бе регистрирана в окръг Ескишехир – 49.5 градуса по Целзий, според данни на Главната дирекция по метеорология към министерството на околната среда, градоустройството и изменението на климата. Предишният рекорд е поставен на 20 юли 2021 г., когато бяха измерени 49.1 градуса по Целзий в окръг Шърнак (Югоизточна Турция)“, написа Йозхасеки в социалната мрежа X, преди „Туитър“.

googletag.cmd.push(function() { googletag.display(‘div-gpt-ad-1611834613314-0’); });

През изминалите дни се съобщаваше за измерени температури от около 50 градуса от улични термометри в различни части на страната. „Лодкарят на мъртвите“ донесе нов температурен рекорд в ГърцияЕкстремните жеги в Турция продължават тази седмица под влияние на горещ атмосферен фронт от Африка, към който от няколко дни се добавя и влиянието на много гореща вълна, идваща от Басра, Ирак.Метеоролози коментират, че температурите на много места в страната, най-вече в Източен и Югоизточен Анадол, са с 6 до 10 градуса по-високи от обичайните за сезона.Горещата вълна, обхванала Турция, е най-продължителната тази година.

 

Източник Dnevnik.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *