Най-голямата и най-ярката: Синя Суперлуна наблюдаваме на 30 и 31 август

Най-голямата и най-ярката: Синя Суперлуна наблюдаваме на 30 и 31 август

Най-голямата и най-ярка Луна за годината ще може да се наблюдава в целия свят днес (30 август) и в четвъртък (31 август). Тя се нарича Синя Суперлуна, като последната е през 2009 г.

Явлението се случва, когато в годината има 13 пълнолуния вместо обичайните 12. Последната Синя Луна е била през август 2021 г, а следващата ще бъде през 2026 г.

Снимка:
Ладислав Цветков

Комбинацията от Синя Луна и Суперлуна обаче е много по-рядка и ще трябва да почакаме до 2037 г., за да я видим отново.

Наименованието на Луната обаче няма нищо общо с цвета, така че тя няма да бъде видяна в синьо. Явлението се нарича така, защото не попада в обичайната схема на наречените Луни.

Пълнолунието обикновено настъпва веднъж месечно, което означава, че в една година има средно 12 пълнолуния. Но фазите на Луната всъщност се изпълняват за 29,5 дни, или 354 дни за 12 цикъла.

Това е по-малко от 365/366 дни в една календарна година, така че приблизително на всеки две години и половина се наблюдава 13-то пълнолуние. Смята се, че именно от тази рядкост може да произлиза фразата „веднъж на синя Луна“.

Снимка:
iStock

За да наблюдавате гледката, не е необходимо специално оборудване като телескоп – просто ще трябва да погледнете небето в южна посока. Луната ще се вижда по-ярка и по-голяма, а това се дължи на факта, че тя е в най-близката точка от своята орбита около Земята.

 

Източник Btvnovinite.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *