Най-горещият юли от 1880 година насам

Най-горещият юли от 1880 година насам - 1

Най-горещият юли от 1880 година насам

Тазгодишният юли се оказа най-горещият месец от 1880 година, откакто се извършва регистрация на температурните рекорди по света, съобщи НАСА, цитирана от ДПА.

Според данните на НАСА, юли 2023 година е бил с температура, която надхвърля средните стойности за периода между 1951 и 1980 година с 1,18 градуса по Целзий. Този месец бе с 0,24 градуса по-топъл от всеки друг юли в историята на наблюденията на агенцията.

Високите температури се усетиха особено силно в Южна Америка, Северна Африка, Северна Америка и Антарктическия полуостров. В тези региони температурите се повишиха с около 4 градуса по Целзий над средните стойности.

Според НАСА, петте най-горещи месеца юли от 1880 година насам, са се случили през последните пет години. Директорът на Института за космически изследвания „Годард“ на НАСА, Гавин Шмид, обясни, че затоплянето на Земята се дължи предимно на емисиите от парникови газове, причинени от дейността на човека.

Високите температури на морската повърхност също допринесоха за този рекорден юли. Анализите на НАСА показват особено високи стойности в източната част на Тихия океан, което е индикация за метеорологичното явление „Ел Ниньо“, което започна през май. Такива феномени, като „Ел Ниньо“ и „Ла Нина“, които променят температурите на Тихия океан, могат да влияят на годишната променливост на глобалните температури. НАСА предвижда най-силното въздействие на „Ел Ниньо“ през февруари, март и април 2024 година, предаде БТА.

 

Източник Fakti.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *