Най-добрият град за живеене – гордостта на Бойко Борисов. Община Бургас фалира!

Най-добрият град за живеене – гордостта на Бойко Борисов. Община Бургас фалира!

Община Бургас е в много тежко финансово състояние и няма възможност да си разплаща сметките и задълженията. Заради аварийното положение за утре е свикана извънредна сесия на местния парламент. Тя ще има само две точки. По-важната от тях е докладна записка за поемане на нов заем в размер на 21 милиона лева. Той ще бъде безлихвен и ще е осигурен от републиканския бюджет. Както е известно общината има депозити в КТБ в размер именно на 21 милиона лева. Банката е затворена от месец юни и не е ясно дали въобще ще заработи. Няма яснота и как и кога ще бъдат изплатени депозитите на граждани, фирми и институции. Блокираните пари създават големи затруднения на общината, която ще трябва да опеме нов дълг, за да може да работи нормално. В същото време никой до този момент не е поел отговорност за рисковите депозити в КТБ и не е обяснил по какви критерии там има толкова много средства.
Докладната за заема е входирана от кмета Димитър Николов. Логиката на искания е заем е, че той ще бъде върнат, когато от КТБ преведат парите. Това обаче не е ясно дали въобще ще стане факт. По принцип депозитите на общините би трябвало да бъдат гарантирани с държавни ценни книжа. По последни данни въпросните книжа в тази банка не отговарят на критериите и не могат да осигурят желаната ликвидност. Очаква се утре сесията да бъде бурна, с много остри дебати. Община Бургас има вече натрупан дълг от близо 65 милиона лева, като с новия заем бремето ще достигне 86 милиона лева.
Втората точка ще третира въпроса с отпускането на помощи за пострадалите от тежките наводнения в последните дни.http://e-burgas.com/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *