Най-интересният и продуктивен спор е „Бойчев-Горанов“, вторият призна загубата на ГЕРБ от БСП

Най-интересният и продуктивен спор е „Бойчев-Горанов“, вторият призна загубата на ГЕРБ от БСП

Нямах намерение да коментирам дискусията между Жельо Бойчев и Владислав Горанов, проведена тази сутрин в студиото на Нова телевизия. Но тъй като го изгледах втори път на запис, не мога да се въздържа и ще кажа, че това беше най-интересният и продуктивен спор от началото на предизборната кампания до сега. Съдържанието на дискусията е трудно да се обсъжда, поради своята многопластовост и многотемие – спорещите засегнаха десетки проблеми от икономиката, социалната политика, управлението на страната и актуалната политическа атмосфера дни преди изборите.
Жельо Бойчев беше изключително професионално агресивен и вкара в отбранителна позиция опонента си, което винаги създава усещането за несигурност и неубеденост. Горанов като един обигран, при това на високо ниво, експерт на ГЕРБ, прояви благоразумието да премълчи отговорите на неудобните въпроси, зададени му от Бойчев. Горанов е достатъчно опитен и образован, за да прецени кога бива и кога не бива да се набутва в безсмислени битки, чийто изход е предначертан от нефелното управление на патрона му Борисов, който два пъти вкара държавата в безизходица, предизвикана от безумните му оставки.
Дискусията „Бойчев-Горанов“ за сетен път показа на публиката, че управлението на Борисов и в първото, и във второто си издание прави съратниците му заложници на абсурдни ситуации, от които, колкото и да са добри, излизат победени и с нескрито чувство за вина. В същото врме босът им Борисов ловко и тарикатски се измъква и оставя съдружниците си в блатото. Андрешко. Нали не сте забравили тоя герой на Елин Пелин, който в концентриран вид показва презрението и незачитането на държавата и правилата, като уж предизвиква съчувствие и умиление към жертвите на данъчната система? А държава без данъци и данъчна система няма и не може да има.
Надявам се Горанов добре да е осмислил следствията от дискусията му с Бойчев и като млад, компетентен и образован човек да си е дал сметка в какъв комплот е позволил да го забъркат.
Всъщност, ако трябва да бъдем честни и в ГЕРБ има компетентни хора, които са поставени в ролята на изпълнители на волята на избрания от тях вожд (или жертви на вожда, който ги е избрал). И днес, когато са осъзнали това, по някакъв необясним начин ми напомнят управляващите години наред в Германия, върху които тежеше и все още тежи наследството на фашизма. Сравнението на пръв поглед е абсурдно, но чувството на вина и комплексите, че са от управлението на една държава, която е виновна за втората световна катастрофа, въпреки голямата икономика след плана „Маршал“, се вижда и днес, дори и във всекидневните решения на държавно ниво и непрестанните опити на немците да се еманципират от историята си и комплексите за вина.
Същото виждам в част от хората на ГЕРБ. Срам и унижение, което се дължи на усещането, че тези, които са приели да бъдат част от ГЕРБ и да участват в управлението във високите етажи, но нямат право да се оттеглят, въпреки осъзнатото безумие на „новите“, силно противоречащи на вчерашните основни тези в политиката на тази еднолична партия.
Предполагам, че като грамотен финансист, Горанов вече си е направил тая тъжна равносметка, защото накрая полугласно призна, че очаква ГЕРБ да загуби от БСП.Любо КОЛЬОВСКИ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *