НАЙ-КРАДЛИВОТО ПРАВИТЕЛСТВО ОТ ДАНЪЦИТЕ НА ГРАЖДАНИТЕ НА ЕС Е БЪЛГАРСКОТО. ДОКАЗАНО!

НАЙ-КРАДЛИВОТО ПРАВИТЕЛСТВО ОТ ДАНЪЦИТЕ НА ГРАЖДАНИТЕ НА ЕС Е БЪЛГАРСКОТО. ДОКАЗАНО!

България е сред страните с най-много неправомерно раздадени пари от европейските програми. Това става ясно от доклад на одиторите на Европейския съюз за 2014 г., който беше представен пред комисията по бюджетен контрол в Европейския парламент от председателя на Европейската сметна палата Витор Калдейра, цитиран от БНР.
Най-много нарушения са направени по програмите за икономическо, социално и териториално сближаване, а 5.7% от разходите изобщо не е трябвало да бъдат направени, защото парите не са използвани в пълно съответствие с правилата на ЕС, сочи докладът.
Друг проблем е ниския процент на усвояване на средствата от европроектите, като това важи най-вече за пет държави – България, Гърция, Испания, Румъния и Словакия. В тези страни нивата на усвояване на европарите е значително под средното за ЕС. В четири от тези страни общият размер на средствата, които все още не са заявени за плащане от бюджета на съюза, варират на 15 на сто, или повече от техните годишни държавни разходи.
Европейската сметна палата е установила още нарушения при възлагането на обществени поръчки, като това е факт в общо осем държави, сред които и България. 6% от грешките са свързани с нередовни процедури за договаряне на търговете.
България е дадена като лош пример за това, че се плащат пари по програми в земеделието на фирми, които не са отговаряли на изискванията. Става дума за мярката „добавяне на стойност“ към земеделските и горските продукти. В редица случаи е имало критерии за подбор на фирмите, но те не са били използвани като насока за насочване на средствата, тъй като бюджетът е бил достатъчен, за да се финансират всички допустими проекти, посочват одиторите.
Като друг проблем Калдейра посочи необходимото преразпределение на финансовите средства за области, където те са най-необходими. Той призова за преразглеждане на правилата и схемите за отпускане на европейски средствата на правителствата.www.banker.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *