Напишете есе и посетете Израел

Напишете есе и посетете Израел

Само няколко дни остават до крайния срок на конкурса „Който спаси един човешки живот, спасява цяла вселена“!
Пренесете се с машината на времето!
Напишете есе!
Разкажете история за спасени или спасители!
Спечелете награда!“Алеф“ Ви очаква! Не чакайте последния ден!Краен срок за получаване на конкурсните творби e 10 февруари 2018 година!
Надпреварата става все по-популярна с всяка изминала година. Петото й издание ще бъде един от акцентите на националната кампания за отбелязване на 75-годишнината от спасяването на българските евреи от лагерите на смъртта през Втората световна война и отдаване почит към паметта на депортираните 11 343 евреи от Вардарска Македония, Беломорска Тракия и Пирот.
Център „Алеф” предложи на учениците да се върнат към отрязъка от българската история преди 75 години и да изразят своите мисли и чувства. Те могат да се пренесат назад с машината на въображението и да влязат или в ролята на спасител, или в ролята на спасен, а също така да се опитат да погледнат в бъдещето и да прогнозират своето поведение при евентуална идентична ситуация, изискваща личен избор.
Творческата интерпретация на историческите събития и техния отзвук през годините дават широк простор на младите хора да демонстрират познания и личностна позиция. Владеенето на българския език и уменията да си служат с него също са поставени на изпитание и са още едно предизвикателство пред участниците в конкурса.
В конкурса могат да участват ученици от цялата страна от VIII до XII клас. Те трябва да изпратят своите произведения до 10 февруари 2018 г. на адрес: center.alef@gmail.com или на адрес: Бургас 8000 пл. Баба Ганка 4, ет. 4. Център„Алеф”/www.alef-bg.orgТемите за избор на есе са три:
Първа тема: Ако машина на времето те „върне” в България през март 1943 година, как би постъпил/а?Втора тема: Ако в бъдеще настъпи политически режим, който извършва геноцид над определен етнос, какъв избор би направил/а и какви жертви би могъл/а да понесеш?При оценката на журито ще се имат предвид познанията по историческите събития и личната позиция, изразена при творческата интерпретация по темите.Трета тема: Аз бях един от спасените…Творбите по тази тема трябва да бъдат базирани на автентичната история на български евреин, преживял събитията през март, 1943 година. Журито ще оцени изследователския дух на авторите – издирване на очевидци или техни наследници, както и творческото пресъздаване на техните спомени.
Литературните творби трябва да бъдат вдъхновени от историческите събития, свързани с избавлението на близо 48 000 български евреи и депортирането в нацистките концлагери на 11 343 евреи от Вардарска Македония, Беломорска Тракия и Пирот през 1943 година.
Журито на конкурса е председателствано от Михайлина Павлова- главен редактор на вестник „Еврейски вести” и журналист в БНР и с членове Румен Леонидов – поет и издател на сайта Факел.бг и Асен Йорданов – журналист и директор на сайта Бивол.бг. ще се запознае с есетата и ще даде своята оценка.
По традиция награждаването на най-добрите ще стане на тържествена церемония в Бургас. Тъй като града има честта да бъде един от регионалните центрове на националната кампания за честване на 75 години от акта на спасение на българските евреи, събитието ще е съпътствано с други интересни инициативи. Една от тях ще бъде ритуал по откриване на мемориален знак в почит на достойните граждани на Бургас, запазили своите съграждани-евреи.Най-добрият автор ще бъде награден с участие в едноседмичен международен конгрес за млади лидери в Израел. Класираните на второ и трето място ще получат парични награди – съответно 300 и 200 лева.
Ще бъде спазена и традицията най- успелите двайсет участници в конкурса да присъстват на церемонията в Бургас на разноски на организаторите.
Календарът продължава да отмерва времето до финалният срок – 10 февруари 2018 година. Организаторите са в готовност да откликнат с цялата сериозност и отговорност на усилията и творчеството на учениците, поели достойното предизвикателство да допълват страниците на историята.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *