НАТО върви по пътя на ОФ в България. Накрая ОФ умря заедно с всички други стари, непотребни структури. Американска техника в Европа трябва да се разглежда в контекста на предстоящите президентски избори в САЩ и консолидирането около общ враг

НАТО върви по пътя на ОФ в България. Накрая ОФ умря заедно с всички други стари, непотребни структури. Американска техника в Европа трябва да се разглежда в контекста на предстоящите президентски избори в САЩ и консолидирането около общ враг

САЩ напълниха Афганистан с военна техника и сега се чудят на кого да я подарят. 20-30 танка могат да впечатлят само госпожиците
Ситуацията напоследък в България ми напомня парадоксално на една много странна история – за събитията в разгара на Втората световна война, в който момент огромното мнозинство на българите и голяма част от политическия елит, плюс царя, който е бил реален политик, са се противопоставили на волята на едно изчезващо малцинство, което е вярвало, че ако се изгорят българските евреи всичко ще се оправи.Според мен, не изобщо не е ставало дума за никакви евреи тогава, а за това, че българите не са разбирали откъде накъде трябва да правят такива ужасни неща, след като няма никакъв смисъл, никаква полза, а и са мерзки, отгоре на всичко.
Това каза за предаването „Деконструкция“ по „Хоризонт“преподавателят по геополитика Валентин Вацев. Той допълни, че подробни изследвания в тогавашната преса са показвали, че и у нас е имало кръгове, които са разсъждавали в посока, че Германия е съюзник и имаме подписани договори с нея.
Хитлерова Германия действително е била много привлекателна страна в онези години. После става ясно с каква цена е станало всичко, но тогава Германия е била страна без безработица, с морално консолидирано общество, с великолепни аутобани, технтологичен лидер на тогавашна Европа. Германия тогава е била естествен притегателен център. Америка никога не е била толкова притегателен център, колкото Германия в 30-те години на ХХ век. Било е престижно да се възхищаваш от Германия в онези времена. Било е понятно психологически. И въпреки това българското общество, българската политическа класа, която е била дълбоко ангажирана във войната, са намерили сили в себе си да поемат риска.
След септември 1944 никой управляващ не се е противопоставил на съответния „голям брат“. Вацев е „абсолютно сигурен“, че на огромната част от българското общество „не им е радост“ в страната да има чуждо военно присъствие.Европа е видяла танкови битки с 4000 танка от двете страни на бойната линия, така че с 20-30 танка могат да впечатлят само госпожиците. Европейците танковете, сами по себе си, не ги впечатляват. САЩ напълниха Афганистан с огромно количество военна техника, имат проблеми с прибирането на тази техника и в момента просто се чудят на кого да я подарят. Ако ние пожелаем, ще ни подарят по един танк на всеки, да си го поставим в задния двор и да му се радваме.
Вацев сравни полезността на НАТО днес с Отечествения фронт през 1980-те години:
Имало е време, когато тази организация е била много важна, но аз не го помня. Помня ОФ-то, което беше огромна буца от имоти плюс няколко специализирани държавни и номенклатурни кадри, които отговаряха за тях. Това беше ОФ. НАТО върви по пътя на ОФ в България. Накрая ОФ умря заедно с всички други стари, непотребни структури. Трябва да се активира НАТО, да се сложи цел и да им се обясни че: „Тук, вие може би не виждате, но има хибридна война. Хибридната война е тази война, която вие не виждате, но ние ще ви я покажем да я видите“.
Според него, разположението на американска техника в Европа трябва да се разглежда в контекста на предстоящите президентски избори в САЩ и консолидирането около общ враг.
Интервю на Петър Волгин с Валентин Вацев, БНР

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *