НАТО за контранастъплението: Украинците отново надминаха очакванията

НАТО за контранастъплението: Украинците отново надминаха очакванията - 1

НАТО за контранастъплението: Украинците отново надминаха очакванията

Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) отново надминават очакванията на съюзниците, възстановявайки контрола над все повече и повече контролирани от руснаците територии в трудни условия. В хода на контранастъпателните операции украинските войски успешно отблъскват руските сили, постепенно ги изтласкват от позициите му и успяват да пробият някои от укрепените му отбранителни линии, подчерта генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг в интервю за американския телевизионен канал CNN, предаде агенция „Фокус“.

В тази връзка Столтенберг изтъкна важността на подкрепата на Украйна от партньорските и съюзнически ѝ страни. „Украинците постепенно навлизат, което означава, че отблъскват руснаците и могат да пробият някои от тези добре укрепени райони, отчасти благодарение на минните полета“, припомни норвежецът.

В интервюто Столтенберг обръща внимание и на тежките боеве по фронтовете, но допълва, че по трудния си път към победата украинците „бележат напредък, който набира скорост“. Той също така изрази несъгласие с критичните оценки на някои западни военни и експерти относно бавния напредък на ВСУ в кампанията и добави, че има „постоянен диалог“ между съюзниците в НАТО и с украинската страна.

„Видяхме, че украинците отново надминаха очакванията. И трябва да помним, че всичко започна миналата година с пълномащабно нахлуване на Руската федерация в Украйна – тогава експертите смятаха, че Украйна ще издържи само няколко дни или седмици. Но те освободиха на север – Киев, на изток – Харковска област, а на юг – Херсон. И сега те постигат още по-големи успехи“, увери Столтенберг.

 

Източник Fakti.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *