Нашите политици са едни джигити на пътя. Не ги интересуват нито знаците, нито регулировчика, нито маркировката и светофара

Нашите политици са едни джигити на пътя. Не ги интересуват нито знаците, нито регулировчика, нито маркировката и светофара

Изборите минаха. Ясно е кои са уж печелившите и кои са губещите. По традиция, оставки няма. Ако европейските ценности и практики работеха на наша територия, редно би било Борисов, Местан и Миков да напуснат света на политиката и да се прехранват в някаква друга сфера. Известно е, че така се постъпва в цивилизованите държави. У нас никой не говори за това. Помните ли, преди години Костов изкара пълен мандат, провали се на изборите и продължи да оглавява формацията си?
Сигурно е много наивно да се надявам, че някой ден нормалните и естествени европейски и демократични практики ще бъдат факт и у нас. Сигурно е и друго – докато това не стане, няма начин да стъпим на правилната пътека.
Чудя се какво ли прави Джон Мейджър, например? Беше на власт, загуби и си тръгна. Ако беше български политик, тоя смешник нямаше да излезе от телевизора. Но в мъглата на Албиона тия номера не минават. И в Германия е така. И във Франция. За къде сме се запътили ние?
Изводът е, че нашите политици са едни джигити на пътя. Не ги интересуват нито знаците, нито регулировчика, нито маркировката и светофара.
Мисля си, че от оставките би трябвало да тръгнем, ако имаме воля за някаква промяна. Ако партиините членове и симпатизантите на партиите престанат да се чувстват като подчиинени на партийния началник. Който и да е той и в която и да е партия да е шеф.
Друга практика се налага тук – синдромът Станишев. Съсипваш партията си и бягаш в Брюксел. Бързо, сигурно и безопасно. Че и добре платено.
Не е за пренебрегване и синдромът Гоце. Правиш си партия, разбиваш структурата на тия, които са те избрали и пак се настаняваш във властта.
Не виждам смисъл в моите и вашите очаквания от тая сбъркана конструкция да се получи нещо, което да работи за просперитета на държавата и простодушното й население.Любо КОЛЬОВСКИ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *