На Луната има много полезни за човечеството вещества

На Луната има много полезни за човечеството вещества - 1

На Луната има много полезни за човечеството вещества

На Луната има доста вещества, които могат да са полезни на човечеството, заяви астрофизикът Никола Каравасилев.

70 градуса по Целзий – такава температура беше измерена на повърхността на Луната от индийския луноход „Прагиян“. Само на 8 см дълбочина тя спада с около 100 градуса. Обяснението на това е лунният прашец, който покрива повърхността на Луната и е доста добър изолатор на температура. Това откритие може да намери най-разнообразни приложения един ден, когато започнем да използваме естествения си спътник доста по-активно. Това обясни ученият, който коментира индийската мисия на Луната „Чандраян-3“ пред NOVA.

„На Луната има доста вещества, които потенциално могат да са полезни на човечеството. Въпросът е, че трябва да бъде намерен начин те да се съберат и да бъдат докарани на Земята“, допълни Каравасилев.

„Този луноход има за цел да проучи геологията на околностите на мястото, където се прилуни. Това е първият апарат, който се прилунява в областта на Южния лунен полюс. Интересно за учените беше какви ще бъдат температурите там. В действителност, тази температура от 70 градуса по Целзий беше малко над очакваното“, добави той.

Каравасилев обясни, че на Луната няма атмосфера и въздух. През лунната нощ температурите могат да достигнат до -120 градуса. „Там е нещо като в пустините на Земята. През деня е много горещо, а през нощта – изключително студено“, каза астрофизикът.

 

Източник Fakti.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *