На ръце до линейката: Как пътят до хемодиализата се превръща в изпитание за възрастна жена?

Неподвижна жена с множество заболявания поддържа живота си на хемодиализа. За да стигне до болницата обаче, три пъти в седмицата трябва да бъде изведена с инвалидна количка от дома си, което е непосилно за близките й.

„Това е майка, само с моя помощ мога да я сложа да седне, дори не може да стои седнала. Аз сама не мога да я кача на количката, трябва ми някой, който да помогне”, каза Звезда Иванова.

Звезда Иванова и майка й живеят сами, откакто преди година изгубили син и внук, загинал от токов удар. Трагедията напълно влошила състоянието на 75-годишната жена, която е неподвижна, с бъбречна недостатъчност и поддържа живота си на хемодиализа .

От сливенската болница осигуряват транспорт до отделението, но при условие, че болната ги чака пред блока. Дъщеря й, която е неин социален асистент, търси помощ от институциите, защото сама не може да я изведе от къщи.

„Първо звъннах на доктора от хемодиализата, той ми каза, че нищо не може да направи. Каза ако искате, обърнете се към пожарната. Звъннах в пожарната, те ми казаха нямаме такава мобилна група, плюс това сме в сезон, в който има много пожари и не можем три пъти в седмицата да идваме по два пъти да сваляме жената”, каза дъщерята.

Шофьорът на буса, който транспортира жената за хемодиализа, също отказал. „Той ми каза, аз имам проблем със сухожилията си и освен това не ни влиза на нас в задълженията да качваме ние пациентите, ние сме само шофьори и ги транспортираме. Трябва да има някакъв санитар в тази линейка , който да дойде и да ми помогне”, посочи Звезда Иванова.

До идването на специализирания бус на болницата остават минути и излизаме да търсим помощ.

„Шест пъти в седмицата трябва да се моля на някой да я качим и да я снемем”, каза Звезда.

„Един час ни отне да намерим хора. Така е, всеки път и на връщане трябва да стоя и да чакам  и да търся по улиците хора, за да я върна обратно в леглото”, подчерта тя.

Директорът на областната болница в Сливен д-р Васислав Петров отказа коментар пред камерата ни, но обясни, че здравното заведение няма ангажимент да помагат на пациентите с предвижването до линейката. Болницата няма и щат за човек, който да се заеме с подобна грижа.

Дъщерята на възрастната жена твърди, че на телефони от сайта на здравното министерство я посъветвали да се обърне към личния лекар.

 

Източник Btvnovinite.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *