Невиждано в Германия: над 25 хиляди светкавици само за час

Невиждано в Германия: над 25 хиляди светкавици само за час - 1

Невиждано в Германия: над 25 хиляди светкавици само за час

Най-тежко бе положението в провинция Хесен. Снощи там за три часа паднаха до 60 литра на квадратен метър от поройните дъждове, включително в района на летището във Франкфурт на Майн. На места това количество вода е паднала само в рамките на 20 до 30 минути, съобщи регионалната обществена телевизия Хесишер Рундфунк (ХР).

В областта Рейн-Майн между 20:40 и 21:40 часа бяха регистрирани над 25 хиляди светкавици. За сравнение: през цялата 2022 година в цялата провинция Хесен е имало общо 11 566 светкавици. На места снощи са духали ветрове със скорост над 80 километра в час, допълва картината АРД.

Блокирани пътници в самолетите

Вследствие на проливните дъждове са били наводнени пистите на летището във Франкфурт на Майн, потвърдиха от фирмата оператор „Фрапорт“. Пристигащи пътници не са могли да напуснат самолетите, някои са прекарали на борда часове. Например пътниците от полет, пристигнал от Атина, се престояли на борда над два часа и половина, преди да слязат от самолета. За над два часа е било спряно напълно наземното обслужване, 34 полета са излетели с голямо закъснение, около 70 други са били отменени, а 23 самолета са били пренасочени да кацнат на други летища.

Франкфурт под вода

Във Франкфурт на Майн множество улици, мазета и Южната ж.п.-гара са били наводнени, а противопожарната служба е регистрирала над 500 повиквания. Градският транспорт е бил парализиран. Сред другите щети от бурята се посочват множество нападали дървета и едно активирало се свлачище. Няма съобщения за пострадали, пише АРД.

В Канада се борят с горски пожари

Канада пък преживява най-тежките горски пожари откакто се води такава статистика. В северната част на страната вече е изгорял район, голям колкото Бавария, Баден-Вюртемберг и Северен Рейн-Вестфалия. Властите предприеха мерки за евакуация на град Йелоунайв – административен център на канадските Северозападни територии, след като огънят достигна само на 17 километра от населеното място.

На много места евакуацията са извършва с хеликоптери, тъй като има унищожени от огъня пътища, а разстоянията между засегнатите села и градове са големи – делят ги стотици километри. Евакуирани свидетелстват за катастрофална картина. „Асфалтът гореше“, е цитиран да казва един от потърпевшите жители на Северозападните територии.

 

Източник Fakti.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *