Незаконна сграда работи като нелегален хотел в Поморие

Незаконна сграда работи като нелегален хотел в Поморие

Незаконна сграда в най-новия квартал на Поморие – „Руския квартал“, продължава да работи като нелегален хотел в черноморския град, пише LIBERTA.BG
Зданието се нарича „Апартхотел Аризона дел Мар“ и посреща и изпраща туристи без да притежава Акт 16, без необходимите лицензи и категоризация за извършване на туристически услуги, ощетявайки държавния фиск и общинския бюджет.
Историята на т.нар. „Апартхотел“ започва през 2014 г., когато неговите собственици решават, че ще започнат да извършват хотелиерски услуги в строежа, погазвайки законите и правилата. Нелоялният конкурент на хотелиери и ресторантьори в Поморие набира курортисти през различните букунг и рекламни сайтове, като дори на официалната си страница е посочил умишлено друг адрес – ул. Европа“ 25, а всъщност се намира на ул. „Стефан Стамболов“, и печели на гърба на изрядните си колеги, „освободен“ от данъци, такси и тарифи. Това е така, докато не излиза публикация в сайтове, че строеж се ползва за хотел в Поморие. Междувременно валят и сигнали от руски граждани до Община Поморие срещу незаконната сграда, ползвана като нелегален хотел. Следват действия от Община Поморие и със заповед на кмета токът и водата на строежа са прекъснати, което поставя началото на преустановяване на дейност.
Вероятно придобивайки смелост и някакви лични протекции и обещания от официални лица в Поморие, което в курортен град е изключено да се случи безвъзмездно, през 2018 г. „Апартхотел Аризона дел Мар“ отново отваря врати за гостите на Поморие. Има ток и вода! Незаконната сграда, без Акт 16, е и с неспазен одобрен ПУП. Зданието излиза извън параметрите в посочения подробен устройствен план и последните три етажа са извънгабаритни, застроени в нарушение на ЗУТ, с раздуто РЗП, за да побира повече летовници. Отново следват сигнали до Община Поморие от заинтересовани и ощетени съседи, руски граждани, чиито собствености и общи части са захлюпени под сянката на незаконния строеж, ползващ се като хотел.
След една година, през лятото на 2019 г., Община Поморие извършва проверка на място и се установява, че „Апартхотел Аризона дел Мар“ отново е в играта – посреща, настанява и изпраща туристи. Безспорно сградата е незаконна и се ползва нелегално като хотел. Въпреки това, вратите й са отворени за клиенти, а стаите са със запълнен капацитет. Без Акт 16, без да се плащат данъци и таккси като за хотел, без да са налични необходими лицензи и категоризация за хотел.
По-интересното е, че сред засегнатите лица от незаконния строеж – артисти и колоездачи – е и най-популярната жива актриса на Русия, лично награждавана от президента Путин – Мария Аронова.
И когато бизнесмените в туристически бранш и отговорните институции се оплакват от лоша реклама на Българското Черноморие и липса на туристи, нека преди това си отговорят на въпроса – защо от 2014 г. до 2019 година  незаконна сграда в Поморие не е съборена и работи нелегално като хотел и колко още на брой такива „хотели“ има по морския бряг.LIBERTA.BG апелира компетентните органи – Министерски съвет, Министерство на туризма, Комисия на защита на потребителите, РДНСК/ДНСК, НАП и Прокуратурата да се самосезират и да бъде извършена цялостна и комплексна проверка по изложения казус, като незаконосъобразните и/или незаконните действия бъдат санкционирани с цялата тежест на закона.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *