Неутралитетът приключи! Швейцария се присъединява към новия пакет санкции срещу Русия заради войната

Неутралитетът приключи! Швейцария се присъединява към новия пакет санкции срещу Русия заради войната - 1

Неутралитетът приключи! Швейцария се присъединява към новия пакет санкции срещу Русия заради войната

Швейцарското правителство се присъединява към 11-ия пакет санкции на Европейския съюз срещу Русия заради войната ѝ в Украйна, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Швейцарските власти решиха днес новите санкционни мерки, приети от ЕС на 23 юни, да влязат в сила за Швейцария по-късно през деня.

Още новини от Украйна

Швейцария, която не е държава членка на ЕС, е ключов търговски партньор на блока и се е присъединявала към всеки един пакет европейски санкции срещу руски компании и физически лица от началото на руската инвазия в Украйна миналия февруари, припомня АП.

Поредният 11-и пакет санкции на ЕС има за цел да затвори вратичките в досегашния санкционен режим, така че стоки, които са от жизненоважно значение за продължаването на руската инвазия в Украйна, да не достигат до Русия през държави, които търгуват с ЕС и са запазили предишните се търговски отношения с Москва.

Досегашните няколко пакета санкции на ЕС засягат банки, компании, пазари и дори част от чувствителния енергиен сектор. Повече от 1000 руски физически лица са обект на замразяване на активите и забрани за пътуване, отбелязва АП.

На 28 юни Швейцария наложи санкции на още над 100 руски компании и физически лица, след като ЕС прие съответните санкции няколко дни по-рано, и ще приложи останалата част от 11-ия пакет санкции на блока, „които се отнасят до Швейцария“, още днес, съобщиха швейцарските власти.

Приетите от Швейцария мерки ще забранят износа на някои „стоки с двойна употреба“ за още 87 компании, както и на някои видове електронни компоненти и прекурсори за химически оръжия, съобщи швейцарското правителство.

„Във финансовия сектор съществуващата забрана за продажба на ценни книжа, деноминирани в швейцарски франкове или в официална валута на държава членка на ЕС, на руски граждани или компании ще бъде разширена“, казаха швейцарските власти и добавиха:„Продажбата на ценни книжа на руски граждани и компании сега вече ще бъде забранена независимо от вида на валутата, в която са деноминирани“.

 

Източник Fakti.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *