Не е ли време да закрием и ДАНС, която се е снишила до нивото на селска полиция?

Не е ли време да закрием и ДАНС, която се е снишила до нивото на селска полиция?

Агенцията за национална сигурност проспа две от основните неща, за които беше създадена – тероризъм и финансова нестабилност. Защо да харчим всяка година стотици милиони за издръжка на една структура, която нито може да ни защити от атентати, нито може да ни гарантира финансова сигурност?
Автор:Панайот Ангарев, в. „Сега“
От началото на кризата с Корпоративна търговска банка (КТБ), случайно или не, се премълчава отговорността на Държавната агенция „Национална сигурност“ (ДАНС) в сагата с източването на над 4 млрд. лв. А тя е една от основните институции, които са длъжни да наблюдават дали всичко е наред в банките. Самата агенция също е пас по темата и единствените съобщения, които изпраща за дейността си – за арестувани кметове и ровене в документацията в лудницата в Карлуково, създават
впечатление, че се е снишила до нивото на селска полиция,
вместо да функционира като служба за защита на националната сигурност.
ДАНС разби схема за разпространение на незаконни телевизионни предавания. Хвана 5000 кутии с цигари без акцизен бандерол в Плевен. Задържа 593 монети и голямо количество канабис до Петрич. Това са само част от новините, които от месеци заливат сайта на спецагенцията.
Още в първите редове на Закона за ДАНС е разписано, че наред с борбата с чуждите разузнавания, опасностите за териториалната цялост и корупцията агенцията се бори срещу опасностите „за икономическата и финансовата сигурност на държавата“. И ако това не е достатъчно, случилото се с КТБ спокойно може да се определи като престъпление срещу държавата, което пък се покрива изцяло със задачите на ДАНС. До този момент обаче не сме видели никакво действие в тази посока. И възниква логичният въпрос – знаели ли са в ДАНС какво се случва в КТБ? Ако не са си затваряли очите, на кого са докладвали? Защо не са взети мерки? Финансовото разузнаване не разполага ли със списъците на лица, задължени по публичния регистър, които са укривали сметките и кредитите си там, та се налага Пеевски и Цонев да пишат напълно безсмислен закон. При това положение все по-отчетлив е въпросът
„КОЙ“ дърпа конците в спецагенцията и на кого се отчита тя
Безобразията в КТБ започнаха през 2010 г. и са продължили до 2014 г., а единственото обяснение за случилото се е, че над банката е имало политически чадър, коментира преди дни пред „Медиапул“ бившият директор в КТБ от 2004 до 2008 г. Любомир Весов. „Няма друго обяснение, че банката може да расте по този начин, че може да се стига до такива безумни нива и видове кредитиране. За това са отговорни както БНБ, така и Комисията за финансов надзор, така и специалните служби“, каза Весов.
Едва ли някой от ръководството на спецагенцията ще се наеме да признае публично, че всичко случило се в разграбената банка е ставало без знанието на ДАНС. Освен че финансовото разузнаване има доста ясно разписани правила какво трябва да се следи в една банка – тегления в брой на необичайно големи суми, нареждания за авансово превеждане на особено големи суми в чужбина, консолидиране на пари от няколко сметки и превеждането им в едно и т.н. ДАНС разполага и с т. нар. икономическо направление. Това е онази част от агенцията, която би трябвало да знае какво се случва във всяка банка, за да гарантира, че няма да има сътресения във финансовата стабилност на държавата. Тук не става дума само за частните банки, а и за
БНБ, която също е в обсега на спецагенцията
Затова обяснението „Ние не знаехме“ в случая е невалидно. Напротив, ДАНС знае пълната картина, отдавна е сглобила пъзела, но не желае той да е публичен. Забележете, част от нещата, които агенцията беше събрала, излизаха контролирано в определени медии в началото на кризата с КТБ. Само преди дни бившият председател на парламента и лидер на БСП Михаил Миков призна, че е получил справката от ДАНС за КТБ два дни след като медиите са я описали. Разбира се, тук не става дума за всички медии, а за същите онези, в които контролирано излизат стенограми от подслушвания и които са удобни, за да се разклати една или друга институция или цялата държава. Медиите на „КОГО“.
Отговорът на кого ДАНС е докладвала е тясно свързан с въпроса имало ли е политически чадър над банката. Това също попада в задачите на спецагенцията – да каже кой е опъвал този чадър. Това, че няма да разберем къде са отивали докладите на оперативните работници, е един от големите проблеми на липсата на всякакъв контрол на спецслужбите и в частност на ДАНС. Още по-голям ще е, ако правителството и прокуратурата също не разполагат с тях. Защото тогава ще последва и последният въпрос: Защо да харчим всяка година стотици милиони за издръжка на една структура, която нито може да ни защити от атентати, нито може да ни гарантира финансова сигурност? При това положение след КТБ направо да се закрива и неработещата ДАНС.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *