Не отговаряйте на тези въпроси по време на интервю за работа

Не отговаряйте на тези въпроси по време на интервю за работа - 1

Не отговаряйте на тези въпроси по време на интервю за работа

Намирането на мечтаната работа никога не е лесно, но ако вече сте поканени на интервю с бъдещ работодател, вижте за какво трябва да внимавате. Във видео в TikTok потребителката @lifelittlelies обяснява как дори привидно безобидни въпроси е незаконно да се задават по време на интервю за работа, пише ladbible.com. Жената разкрива ключови въпроси, на които имате право да не отговаряте.

„Първо, те не могат да ви питат за вашата възраст, раса, етническа принадлежност, пол, увреждане, сексуалност и семейно положение, тъй като тези неща не трябва да имат значение, когато някой взема решение да ви наеме на работа“, обяснява тя.

Тези въпроси са неправомерни в Обединеното кралство поради Закона за равенството, тъй като могат да доведат до дискриминация на хората от потенциални работодатели. Има обаче и други изненадващи въпроси, които не бива да приемате по време на интервю за работа.

TikToker-ката дава следния пример: „Не трябва да отговаряте на въпроси от типа: „Пиете ли алкохол?“. Въпреки че изглежда безпроблемно, това може да ви накара да дадете информация, която не ви харесва.“, разкрива тя.

Подобни въпроси са незаконни в Обединеното кралство, тъй като не можете да бъдете дискриминиран за каквото и да е заболяване, било то физическо или психическо.

Други неправомерни въпроси са дали възнамерявате да имате деца или каква е вашата националност.

„Вашият национален произход е защитена информация, също така семейното положение не може да бъде причина да ви бъде отказана работа“, казва тя на последователите си.

„Ако този тип въпроси ви бъдат зададени по време на интервю, винаги можете да кажете нещо от рода на… „отговорът ми на този въпрос няма да повлияе на представянето ми в тази работа“.

Въпреки това, тя предупреждава потенциалните служители да внимават за повече „непреки въпроси“ относно вашия партньор, например.

„Тези въпроси са сериозно предупреждение за работната среда, която трябва да очаквате, ако наистина работите там…“, казва тя. Въпреки че може и да не ви бъдат зададени подобни неудобни въпроси, винаги е важно да внимавате с какво се сблъсквате преди първата ви заплата.

 

Източник Fakti.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *