Не споделяйте тези неща в Интернет

Не споделяйте тези неща в Интернет - 1

Не споделяйте тези неща в Интернет

амираме се във времена, в които е модерно да показваш абсолютно всяка част от ежедневието си в социалните си мрежи. Сутрешното кафе, мюслито с кисело мляко, сутрешния джогинг, шопингът в мола, ваканцията в чужбина – всичко е заснето и публикувано в Instagram. Трябва обаче да знаем, че има неща за себе си, които е препоръчително да не споделяме в Интернет. Ето и кои са те:

Вашият имейл и телефонен номер

Въпреки че това звучи парадоксално, като се има предвид, че за да имате профил в социална мрежа, трябва да споделите своя имейл адрес и телефонен номер. Ваша е отговорността да правите преценка кога може да се доверите и кога не, пише vesti.bg.

Това е така, защото хакерите винаги са нащрек за онези, които лесно издават тази информация, за да получат достъп до по-чувствителни данни. Оказва се, че вашият имейл и номер за връзка са първоначални входове към вашите мрежи, банкови сметки и телефонни контакти.

Адресът и местоположението в реално време

Като споделяте домашния си адрес или местоположение в реално време, вие предоставяте ценна информация, която може да попадне в неподходящи ръце. Например, ако тези, които имат достъп до адреса ви, знаят, че няма да сте там, защото сте обявили, че ще сте някъде другаде, крадците могат да проникнат в жилището ви и да го ограбят.

Друг сценарий, който може да възникне, е атака срещу вашата неприкосновеност в дома ви, когато сте сами, ако също така сте споделили с кого живеете. Не забравяйте, че местоположението в реално време се вижда в социалните мрежи и трябва да го деактивирате ръчно от настройките на мобилния си телефон.

Снимки на непълнолетни

Друга информация, която не трябва да споделяте онлайн и в социалните мрежи, са снимки на непълнолетни. Това е така, защото те се считат за биометрични данни, които позволяват идентифицирането на дадено лице. В случай на непълнолетни е необходимо изрично родителско съгласие.

Документ за самоличност

Както при вашия имейл адрес и номер на мобилен телефон, разкриването на документи за самоличност като лична карта, шофьорска книжка, банкова карта или данъчна информация може да ви изложи онлайн. С тази информация някой може да се представи и да поиска заеми от ваше име или да изтегли пари от сметките ви, наред с други измамни действия.

Поверителни разговори или информация

Водейки лични и поверителни разговори или споделяйки чатове, имейли, документи, вие подлагате на опасност чувствителни данни. Някои от тях може не само да разкриват лични данни, за които говорихме, но и тайна или ексклузивна информация за определени хора, чието разкриване може да се счита за държавна измяна или престъпление, а това може да доведе до съдебни дела.

Компрометиращи мнения

Завършваме този списък с неща, които не трябва да споделяте в интернет или социалните мрежи, с точка, която е по-скоро съвет. Компрометиращите мнения, като оплаквания или коментари, разкриват вашите предпочитания по определени теми. Когато са публично изложени, те могат да ви донесат проблеми в различни социални кръгове. Най-добре за вас ще бъде да ги запазите за себе си или за разговори с близък кръг от хора.

 

Източник Fakti.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *