Нигер се подготвя за възможна инвазия от страни в региона

Нигер се подготвя за възможна инвазия от страни в региона - 1

Нигер се подготвя за възможна инвазия от страни в региона

Нигер се подготвя за възможна инвазия от страни в региона след свалянето на демократично избрания президент от страната. Жители на столицата Ниамей призовават за масово набиране на доброволци в помощ на армията срещу заплахата от западноафриканския регионален блок ECOWAS, който предупреждава, че ще използва военна сила, ако хунтата не възстанови властта на сваления президент.

Група местни жители в Ниамей стартират инициатива за набиране на десетки хиляди доброволци от цялата страна, които да помагат на армията в различни области като бойни операции, медицинска помощ и техническа подкрепа.

Напрежението в региона се задълбочава, като ECOWAS и хунтата не показват знаци на отстъпление. Противоречията водят до опасения за военна намеса от страна на ECOWAS, която се опитва да възстанови реда и властта на сваления президент. Въпреки сигналите за мирни разговори, напрежението продължава да се увеличава.

Атаките в региона са намалели от 2021 г., но сигурността остават ключов проблем, особено в югозападната част на страната, близо до границите с Мали и Буркина Фасо. Съобщение за нападение в югозападния регион, при което са убити 17 войници, подчертава сложността на ситуацията.

Експертите предупреждават, че военна намеса без видим край може да доведе до регионална война с катастрофални последици за вече несигурния Сахел, засегнат от несигурност, разселване и бедност, цитира news.bg.

 

Източник Fakti.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *