Николай Кокинов: Миналото застигна Алексей Петров

Николай Кокинов: Миналото застигна Алексей Петров - 1

Николай Кокинов: Миналото застигна Алексей Петров

Убийството на Алексей Петров ще бъде поредното неразкрито престъпление. Такава прогноза направи бившият градски прокурор и адвокат Николай Кокинов, съобщи „Фокус“.

„Статистиката до този момент е категорична, че извършителите на тези престъпления не стават ясни. През 2006 г. оглавявах криминалния отдел на Софийска градска прокуратура като зам.- градски и в последствие като градски прокурор. Участвал съм в извършването на безброй огледи по повод други подобни поръчкови убийства. За съжаление не си спомням някой да е бил задържан. Спецификата при разследването на този вид убийства действително е с значителна трудност. Касае се до каскадна отговорност между извършител, помагач и поръчител. Естествено, че първо трябва да бъде разкрит извършителят, след това по веригата на най-важното лице, което интересува правосъдието, е поръчителят. До този момент не мога да преценя дали разследващите нямат необходимия капацитет, или нещо друго им пречи“, коментира Кокинов.

Според него „миналото“ е застигнало Петров. „Аз се запознах с него в битието му на съветник на господин Петко Сертов, който по това време беше председател на ДАНС. Алексей беше негов съветник и мога да заявя, че се разпореждаше и управляваше с твърда ръка самата служба. Оттам насетне той се превърна в обект на прокурорски разследвания. Визирам делото „Октопод“. Тогава не се намери прокурор от Градска прокуратура, който да поеме това разследване, тъй като до вчера работихме рамо до рамо с Алексей Петров срещу престъпността. И ръководството на Прокуратурата взе решение да командирова прокурор от друга Прокуратура – Светлозар Костов. Той започна разследване по „Октопода“, каза още адвокатът пред NOVA.

За поисканата оставка на главния секретар на МВР:

„Това е политическата реакция на въпросното убийство. Съмнявам се, че главният секретар има каквато и да е косвена вина по отношение на разследването на това престъпление. Но знаете, че политиците обичат да дават курбан на обществените настроения. И неговата оставка аз лично така я третирам“.

Според него причина за убийството са бизнес цели. „Той винаги ходеше с охрана. Другият въпрос е дали тя няма по-скоро символично значение или действително се е притеснявал. Факт е, че условията, в които е извършено убийството – въпросната гориста местност, прави по принцип всяка една охрана излишна и безполезна“, допълни още Кокинов.

 

Източник Fakti.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *