Никъде в Конституцията не пише, че Цвъ.Цвъ. има „физическа неприкосновеност“, т.е. – сакън, не го докосвайте! Да въ’ри да го регистрират!

Никъде в Конституцията не пише, че Цвъ.Цвъ. има „физическа неприкосновеност“, т.е. – сакън, не го докосвайте! Да въ’ри да го регистрират!

Тричленен състав на Върховния административен съд (ВАС) остави в сила решението на Административен съд София-град по делото за криминалната регистрация на бившия вътрешен министър Цветан Цветанов. Мотивът – Цветанов няма правен интерес да обжалва решението на АССГ.
Което означава, че той вече трябва да получи полицейска регистрация по силата на Закона за МВР.
Сред колеги – юристи има спор дали имунитетът на Цветанов е пречка за осъществяване на полицейската регистрация, пише „Правен свят“. Според едната теза това не е необходимо, Цветанов вече е с повдигнато обвинение, а условието един човек да бъде регистриран в полицията е именно това – да бъде привлечен в качеството му на обвиняем. Освен това полицейската регистрация е административна мярка.
Според другата теза, обаче, след като Цветанов се ползва с физическа и юридическа неприкосновеност, то не може да му се снемат пръстови отпечатъци и ДНК.
Та и аз да се намеся в калабалъка! Разбира се на страната на колегите от първата група. Защото втората са откровени герберо-бойковисти.
Според Конституцията „Чл. 70. (1) Народните представители не могат да бъдат задържани и срещу тях не може да бъде възбуждано наказателно преследване освен за престъпления от общ характер, и то с разрешение на Народното събрание…….“. Никъде в Конституцията не пише, че Цвъ.Цвъ. има „физическа неприкосновеност“ т.е. сакън, не го докосвайте! Криминалистическата регистрация е следствие от привличането на лице като обвиняем. Тя е следвало да се извърши непосредствено след привличането на Цвъ. като обвиняе. Поради неизпълнение на полицейското разпореждане от страна на Цвъ., това не е направено. Последвлите съдебни процедури са изследвали фактическите и юридически предпоставки към онзи момент. Решението на АССГ и ВАС, касаят именно тези предпоставки. Настоящето решение обуславя криминалистичната регистрация на Цвъ. към онзи момент. Следователно, последващото придобиване на имунитет по смисъла на чл. 70 от К е неприложимо по две причини: 1/Към момента, в който е трябвало да се извърши криминалистичната регистрация, Цвъ. е бил със свален имунитет; 2/ Съдът е приел, че регистрацията е трябвало да се извърши към онзи момент.
Трето – да въ’ри да го регистрират!Иван Петров – адвокат, прокурор на столична апелативна прокуратура /1998 – 2005/Колажи: Иво Ангелов, „СИЛА“

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *