„Нове Холдинг“: Васил Божков не е екстрадиран от ОАЕ

"Нове Холдинг": Васил Божков не е екстрадиран от ОАЕ - 1

„Нове Холдинг“: Васил Божков не е екстрадиран от ОАЕ

Компанията на бизнесмена Васил Божков „Нове АД Холдинг“ твърди, че новината за екстрадирането му е фалшива, съобщи БНР.

В открито писмо се припомня, че съдът в Обединените арабски емирства е отхвърлил искането за екстрадиция, като решението от 27 април 2021 г. е окончателно и не подлежи на преразглеждане.

Отбелязва се, че българските власти са изпратили 18 искания за екстрадирането на Божков до съответните институции в ОАЕ, но прокуратурата така и не е представила най-важните документи, свързани с тези искания: първоначалното разследване и оригиналната заповед за задържане, задължителни за екстрадиция.

По тази причина най-висшият съд в ОАЕ окончателно е отхвърлил исканията за екстрадиция, като решението е влязло в сила и не подлежи на обжалване.

От „Нове Холдинг“ посочват, че съдебният акт почива на две основания: българските власти на са представили най-важните документи в екстрадиционното производство, а обвиненията в престъпленията не са доказани.

Съдът в ОАЕ е уведомил за решението си главната прокуратура в Абу Даби, а тя го е изпратила до всички компетентни органи в страната, офиса на Интерпол в Абу Даби и до Интерпол Лион, както и до българските власти в рамките на законовия ред.

От компанията изтъкват, че Божков пребивава законно в ОАЕ и срещу него няма висящи производства в страната.

„Намеренията на Прокуратурата са повече от ясни – да заблудят българското общество и съд, че г-н Божков не се е прибрал по собствено желание в родината си. Тези лъжи и манипулации са явен натиск върху съда с цел задържането на г-н Божков под постоянен арест“, допълва се в позицията.

„Нове Холдинг“ не счита представените от прокуратурата факсимилета, получени три дни след пристигането на Васил Божков в София, за доказателство за екстрадиция.

Според компанията самият факт, че прокуратурата не знае, че е екстрадиран към момента на прибирането му, е безумен.

„Тези факсимилета представляват официалната и задължителна кореспонденция на заинтересованите институции по отношение на сваляне на червената бюлетина от Интерпол и нищо повече. Още при отпътуването си на летището в Дубай г-н Божков разговаря с представители на Интерпол там, които му обясниха, че ще очакват потвърждение от българските власти за неговото пристигане в България и съответно сваляне на Червената бюлетина“, поясняват те.

В становището се отбелязва, че властите в ОАЕ са осигурили „право на убежище“ на Божков, поради което се нуждаят от нужните писмени уверения, че той – по своя воля и на своя отговорност – се прибира обратно в страната, заради която е поискал от тях защита.

Това е нормална процедура и доказателство, че той не е екстрадиран, а се е прибрал доброволно, категорични са от „Нове Холдинг“ и допълват, че всички други твърдения са манипулации, откровени лъжи и лош превод.

 

Източник Fakti.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *