НОВИТЕ МЕРАЦИ НА МИНИСТЪРА НА КУЛТУРАТА

НОВИТЕ МЕРАЦИ НА МИНИСТЪРА НА КУЛТУРАТА

„Министърът на културата Вежди Рашидов иска да открие Институт за музейно дело в България”, пише в. „Дневник”. Това заяви той от парламентарната трибуна в отговор на критика на проф. Станислав Станилов от „Атака“, че с 10-процентното съкращение на щата в музеите и галериите от началото на годината са освободени не администратори, а старши експертен персонал, което застрашава функцията им да опазват и проучват културното наследство. На това Рашидов отговорил, че „възнамерява да започне работа по създаването на административна единица – Институт за музейно дело, където старшите експерти да продължат научната си дейност, а новите да добиват съвременни знания по музеология”. „Реформаторът” не пропуснал да се самопохвали: „Още повече, че за мое щастие в последните години се откриха и няколко нови музея в София“.За пореден път двумандатният министър на културата показва непознаване на основните закони в областта на културното наследство и музеите и поради тази причина ги гази безскрупулно. Ще му кажа на министъра, че има член 24 от Закона за културното наследство (ЗКН), който макар и изменен от неговите хора през 2011 г., определя музея като „КУЛТУРНА и НАУЧНА организация, която издирва, изучава, опазва и представя културни ценности, природни образци и антропологични останки с познавателна, образователна и естетическа цел”. Учените и уредниците в музеите нямат нужда от институт, в който „да продължат научната си дейност, а новите да добиват съвременни знания по музеология”. Те я правят ежедневно и това е фундаментална функция на музея, господин министър!
Разбира се, че Министерството на културата няма нужда от Институт за музейно дело (достатъчно ВУЗ-ове имат такава специалност), но мисля, че трябва да бъде променен закона в частта му за НИНКН и да се превърне той в пълноценен специализиран орган за опазване на недвижимото културно наследство, а не както министърът го приема като някакво консултативно недоразумение. Всъщност не е ли необходимо и създаване на НИДКН (Национален институт за движимо културно наследство) за да затвори и уплътни Националната система за опазване на културното наследство? Още повече, че ГЕРБ закри дирекция „Музеи” и с това създаде търсената празнота в нея за да безчинстват Корифеите.
Накратко, няма нужда от Институт за музейно дело, а от Национален институт за културно наследство и музеи (НИКНМ) като експертна структура на министерството, включваща в себе си опазването на ДВИЖИМОТО е НЕДВИЖИМОТО културно богатство на страната, основополагащата институция в националната система за опазване на културното наследство, регламентирана от ЗКН.Руско Русев

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *