НОВИ АРТЕФАКТИ ЗА ТРАКИЙСКИТЕ ЦАРЕ. В НАДПИС СЕ СПОМЕНАВА ЗА АНХИАЛО

НОВИ АРТЕФАКТИ ЗА ТРАКИЙСКИТЕ ЦАРЕ. В НАДПИС СЕ СПОМЕНАВА ЗА АНХИАЛО

Изграждането на новата канализация на бургаските квартали Ветрен и Банево разкри плоча с изключително ценен надпис на гръцки, похвалиха се от община Бургас. „Тя не е от злато, но стойността й е по-голяма от тази на благородния метал. Надписът запълва белите полета в историята на последните тракийски царе, каза кметът на Бургас Димитър Николов.
Артефактът бе открит тази година на 9 юни при археологически разкопки на обекта Акве Калиде. Върху мраморът на гръцки се изброяват имената на трима от последните тракийски царе и династическата връзка между тях. В този надпис за първи път се споменават децата на Реметалк II и Питодорида II, като е уточнено и родословието на тази тракийска царица – тя е дъщеря на Котис III, който пък е син на Реметалк I. Плочата се датира от 26-37 година от новата ера.
Това е периодът, в който Исус от Назарет вече е в зряла възраст и печели все повече последователи в Юдея, а споменатият Реметалк II води въстание срещу римския император Тиберий Юлий Цезар Август. Десетина години след този период Рим окончателно детронира Сапейската династия и слага край на тракийското царство като самостоятелно държавно образувание. Тракия става просто една от многото римски провинции.
В уникалния надпис се споменава още за светилище, изградено от Аполоний Ептайкент – стратег при тракийския цар Реметалк II на Анхиало и на местата около Анхиало. То е било посветено на богинята Деметра и мраморната плоча вероятно е част от самия храмов комплекс. Археолозите са единодушни, че вероятността светилището да се намира в Акве Калиде край Бургас е огромна.
„Имайте предвид, че сме разкрили едва 10 % от територията на Акве Калиде. След тази находка засилваме финансирането на разкопките и ускоряваме работата на обекта, защото очакваме да открием не само светилището на Деметра, но и голяма християнска църква, тъй като сред намереното е и част от реликварий“, каза кметът Димитър Николов. Експертна информация за последните находки на Акве Калиде дадоха археолозите доц. Димчо Момчилов и Мирослав Класнаков, които работят на обекта, както и директорът на РИМ – Бургас Милен Николов.
Археолозите благодариха на общината за постоянното финансиране на разкопките при Акве Калиде през последните 6 години. Според тях ценният надпис е свидетелство и за съюзническите отношения между последното Тракийско и Понтийското царство по северните брегове на Черно море. Доказателство е самото име Питодорида, което е характерно за Понт.
Археолозите съобщиха за още един ценен надпис, върху който се вижда част от името Пантулей Граптиак – римски управител на провинция Тракия по времето на император Марк Аврелий, известен от филма „Гладиатор“ на Ридли Скот, около 172 г.BIG5.BG

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *