Нови разкрития за българите, шпионирали за Русия: Орлин Русев е имал бизнес с финансов измамник в Германия

Нови разкрития за българите, шпионирали за Русия: Орлин Русев е имал бизнес с финансов измамник в Германия - 1

Нови разкрития за българите, шпионирали за Русия: Орлин Русев е имал бизнес с финансов измамник в Германия

Нов ъгъл на шпионската афера с българи. Компанията на единия от задържаните в Лондон Орлин Русев е предоставяла специално оборудване за наблюдение на Ян Марсалек, който стои зад една от най-големите финансови измами в Германия, съобщи Нова телевизия. През годините станаха известни и връзките на Марсалек с руските тайни служби.

Той е най-издирваният човек в Германия. Бил е високопоставен мениджър в компанията за безконтактни плащания Wirecard, която се срина през 2020 г. А Ян Марсалек се оказа в центъра на схема, чрез която бяха откраднати близо 2 милиарда долара. Тогава Марсалек предприема бягство с частен самолет, който каца в Минск. Смята се, че оттам е отведен от руското външно разузнаване в Москва.

Комуникацията между Марсалек и Русев започва през 2015 г., когато двамата разменят редица имейли. Заподозреният за шпионаж в полза на Русия е предоставил на Марсалек оборудване, което може да изчислява местоположението и връзките на телефонните абонати. В схемата е участвал и руски гражданин.

Според доклад на Dossier Center българинът му е осигурил телeфон, който е имал специална защита от следене и е използвал комуникационния протокол SS7.

Заради тази комуникация германските издания припомниха заглавия в руски вестник от преди две години, които гласят: “Не виждаме края, а началото на една огромна шпионска история“.

 

Източник Fakti.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *