Нов граничен пункт ще свързва Румъния и Украйна

Нов граничен пункт ще свързва Румъния и Украйна - 1

Нов граничен пункт ще свързва Румъния и Украйна

Днес беше постигнато споразумение между Румъния и Украйна за изграждане на нов граничен контролно-пропускателен пункт, който ще свързва двете държави. Този пункт ще бъде разположен между градовете Била Церква в Украйна и Сигету Мармация в Румъния и ще има за цел да улесни преминаването на хора и стоки.

Споразумението беше подписано по време на визитата на украинския министър-председател Денис Шмигал в Букурещ. Церемонията се проведе в двореца „Виктория“, която е сградата на румънското правителство. Говорителят на румънското правителство, Михай Констан, посочи, че това събитие означава консолидация и напредък в двустранните отношения между двете страни.

Още новини от Украйна

Обсъждането се фокусира и върху други актуални теми от дневния ред. Марчел Чолаку и Денис Шмигал се спряха и на въпроса за износа на украинско зърно. Румъния ще поддържа подобни условия, както преди, за транзита на украинско зърно за международните пазари. Планира се укрепване на транзита през Румъния, като обемът му да се удвои от два милиона тона на месец до четири милиона тона. Самите мерки няма да засегнат румънските фермери.

Проевропейското ръководство на Румъния изрази пълната си подкрепа за Украйна в светлината на военната агресия и действията на Русия. Още повече, Чолаку призова Украйна да продължи борбата си, тъй като има подкрепата на съюзници като САЩ, НАТО и ЕС, както и приятели като Румъния.

Темата за румънското малцинство в Украйна също беше разгледана. Чолаку изрази желание румънците в Украйна да се ползват от същите права, които се предоставят на украинците в Румъния. Той също отправи призив властите в Украйна да не използват понятия като „молдовски език“ и да поддържат румънския като официален език, след като през март Република Молдова обяви румънския за свой официален език.

 

Източник Fakti.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *