Нов регламент при антибиотиците: Предвижда се да бъдат предписвани само с е-рецепта

Нов регламент при антибиотиците: Предвижда се да бъдат предписвани само с е-рецепта

Нов регламент при антибиотиците – здравното министерство предвижда те да бъдат предписвани и изпълнявани единствено по електронен път. Какви са притесненията на лекарите и пациентите?

Предписването на антибиотик само по електронен път трябва да бъде подробно, разяснено на хората, смята Тодор Мишев. „Може и да има положителен ефект, но аз не го виждам, защото не ни е обяснено как ще се случва“, твърди мъжът.

Фармацевтите обаче приветстват идеята след тревожния ръст в употребата на антибиотици у нас. „Ние сме готови, доста неща работим електронно, здравна каса, зелени рецепти – така че това нас няма да ни притесни“, категорична е магистър-фармацевтът Мая Попова.

Д-р Николай Брънзалов, който е зам.-председател на УС на БЛС, пита как ще се действа в по-слабо населените райони. И препоръчва идеята да се тества първоначално само при няколко негови колеги от различни градове и села за период от 10 месеца.

„Не всички мои колеги ще могат да разполагат чисто технически с всички възможности за изписване на антибиотици при домашни посещения. Електронните документи не означават, че като са електронни, комуникацията между пациент и лекар ще бъде дистанционна“, обяснява д-р Брънзалов.

Сред мотивите на здравните власти за промените е намаляването на административната тежест. И още: „Възможност за осъществяване на пряк контрол върху предписването и отпускането на антибиотични средства и превенция на прекомерната и неправилната употреба на антимикробни агенти, която води до нарастване на антибиотичната резистентност.“

Прекалено надценяват всички граждани, особено пенсионери, твърдят обаче пациентите.

Предстои обществено обсъждане на проекта.

 

Източник Btvnovinite.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *