Нов скандал: Заместник-министър в конфликт на интереси и клиент на прокуратурата

Нов скандал: Заместник-министър в конфликт на интереси и клиент на прокуратурата

Заместник-министърът на регионалното развитие Радослав Русев, чието назначение премиерът Георги Близнашки обяви преди часове, е даден на прокурор. Сигналът за нарушенията на бившия шеф на ВиК-Добрич Радослав Русев е подаден от бившия министър на регионалното развитие Десислава Терзиева. МРР е принципал на добричкото водно дружество. Проучване на „Гласове“ показа, че Радосав Русев е в голям конфликт на интереси, тъй като в момента е старши съветник „Води и околна среда“ в „New Europe Corporate Advisory“. Компанията принадлежи на Кенет Лефковиц, който е член на Консултативния борд на Българската ветроенергийна асоциация и на Института за пазарна икономика.
Компанията предоставя консултантски услуги по сливания и придобивания, приватизация, набиране на капитал, преструктуриране на активи на дружества и търгове за лицензии. В областта на корпоративните финанси компанията е съсредоточена върху телекомуникационния и енергийния сектор. Компанията има интереси и богат опит в развитието на инфраструктурата и особено в газоразпределителния отрасъл в България. Радослав Русев влиза в конфликт на интереси, защото неговият ресор като заместник-министър на регионалното развитие отговаря на корпоративните интереси на частната компания, в която е старши съветник.
Според БГНЕС Радослав Русев е оставил ВиК-Добрич в изключително тежко финансово и производствено състояние. В отчета, който той е представил пред регионалното министерство са били отразени некоректно данните за приходите и загубите на ВиК – Добрич. Русев е декларирал, че към края на юли 2013 г. неразплатените задължения на дружеството са били около 26,7 млн. лв. Извършената проверка е показала обаче, че дълговете възлизат на 28,730 млн. лв. Загубите на вода пък са 84 на сто, при средно за страната 50-60 на сто, показват още проверките на контролните органи.
Русев също така не е направил нищо за подобряване на енергийната ефективност и намаляване на изключително високия разход на електроенергия. Съгласно промените в законодателството големите консуматори на ток – средно напрежение – могат да избират доставчика си съобразно офертите, които ще им предложат различните ЕРП-та. Това би намалило разходите на ВиК – Добрич за електроенергия с 10-15 процента, което би било немалка икономия с оглед на обстоятелството, че месечните сметки на водното дружество за ток са около 830 хил. лв.
При назначаването си и по време на цялото си управление Радослав Русев не е представил в регионалното министерство оздравителна програма за добричкото водно дружество, сочи още проверката.Glasove.com
Снимка: dobrich.utre.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *