Нужен е граждански контрол върху печатницата на БНБ, която прави бюлетините

Нужен е граждански контрол върху печатницата на БНБ, която прави бюлетините

Кризата около КТБ показа, че независимостта и компетентността на централната банка, за съжаление, са доста илюзорни. Лъснаха необясними, освен с намесата на задкулисието, пропуски, противоречия и дефицити в надзорната дейност.
Тоест в самата същност на една централна банка. И в този контекст е добре да си припомним, че не друг, а БНБ управлява печатницата, която ще печати бюлетините за предсрочните избори. Това законодателно решение беше взето, за да се предотвратят рецидивите на случая „Костинброд“, който вероятно ще вкара в затвора един бивш главен секретар на Министерския съвет. Припомням – разкрити бяха 400 хиляди допълнителни бюлетини, за които в кориците на делото има доказателства за маршрути и графици за разпространението им. Нещо, което медийната врява така и не отбеляза, защото няма кой да си направи труда да прочете делото. Цел? Подмяна на чувалите с бюлетини. Тоест – на вота на гражданите. Видяхме го на снимка още в изборите през 2011 г., когато фотографите заснеха как депутати от ГЕРБ отнасят чували с бюлетини в София в неизвестна посока.
Сега се оказва обаче, че и БНБ е пробита от сенчести интереси. Или поне така изглежда. Като прибавим към това и очаквания състав на служебния кабинет, който е всичко друго, но не и политически неутрален и консенсусен, опасенията, че нещо нередно може да се случи с печатането и разпространението на изборните бюлетини, придобиват ясни очертания. Те в БНБ вчера обявяват една банка за перфектна, а днес я затварят, защото била фалирала, та с едни бюлетини няма да изшмекеруват. Под диктовката на задкулисието, което вече се е подредило за властта след 5 октомври.
За да се разсеят подобни опасения е необходим граждански контрол и прозрачност при подготовката, отпечатването и разпространението на бюлетините. Граждански контрол върху печатницата на БНБ. Страх лозе пази. По-добре излишни опасения, отколкото ново опорочаване на изборите. Затова трябва гражданските организации, които се регистрират като наблюдатели на изборите да получат достъп до процеса и да гарантират, че централната банка няма да допусне някой друг, освен законът да й дърпа конците. Жалко, но факт!
Борислав Цеков, юрист, председател на Института за модерна политикаАгенция БГНЕС
колаж: СВОБОДЕН ЧОВЕК

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *