Ню Йорк забрани TikTok в администрацията

Ню Йорк забрани TikTok в администрацията

© Reuters

Дневник Експрес

Научавайте най-важното и интересното всеки ден в 17 часа.

window.dnevnik.eventPush(‘newsletter_form_impression’, {‘newsletter_number’:’2′,’newsletter_name’:’Дневник Експрес’});

Ню Йорк забрани в сряда TikTok на устройства на администрацията, като се позова на опасения за сигурността, присъединявайки се към редица американски градове и щати, които наложиха подобни ограничения върху употребата на приложението за споделяне на кратки видеоклипове.TikTok се използва от повече от 150 милиона американци и е собственост на китайския технологичен гигант ByteDance. Напоследък приложението се сблъсква с нарастващи призиви от законодателите на САЩ за национална забрана поради опасения за възможно влияние от китайското правителство.TikTok „е заплаха за сигурността на техническите мрежи на града“, се казва в изявление на администрацията на кмета на Ню Йорк Ерик Адамс.

Близо половината от пълнолетните американци подкрепят забраната на TikTok, според ново проучване на Reuters/Ipsos, публикувано в сряда.

googletag.cmd.push(function() { googletag.display(‘div-gpt-ad-1611834613314-0’); });

От институциите в Ню Йорк се изисква да премахнат приложението в рамките на 30 дни и служителите ще загубят достъп до приложението и уебсайта му през устройства и мрежи, собственост на града. Щатът Ню Йорк вече беше забрани TikTok на мобилни устройства, използвани от щатската администрация.TikTok заяви, че „не е споделял и няма да споделя потребителски данни от САЩ с китайското правителство и е предприел значителни мерки за защита на поверителността и сигурността на потребителите на TikTok“.Висши служители по сигурността на САЩ, включително директорът на ФБР Кристофър Рей и директорът на ЦРУ Уилям Бърнс, казаха, че TikTok представлява заплаха. Рей заяви през март, че правителството на Китай може да използва TikTok за контрол на софтуера на милиони устройства и да накара това, което се споделя чрез тях, да всява разделение сред американците. Той добави, че приложението „крещи“ от опасения за националната сигурност.Бившият президент Доналд Тръмп през 2020 г. се опита да забрани инсталирането на TikTok, но поредица от съдебни решения блокираха забраната да влезе в сила.Много щати и градове в САЩ са ограничили TikTok на устройствата на властите. Монтана наскоро прие законопроект, забраняващ приложението в целия щат – правило, което трябва да влезе в сила на 1 януари и се оспорва пред съда.

 

Източник Dnevnik.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *