Нямало БОСТАН ли? А КОЙ мислите, че наднича зад национализацията на пенсиите

Нямало БОСТАН ли? А КОЙ мислите, че наднича зад национализацията на пенсиите

ДПС ПРОДЪЛЖАВА ДА НИ УПРАВЛЯВА ОТ ПОЗИЦИЯ „ОПОЗИЦИЯ“
Вече всички добре знаем, че скандалните промени в осигурителния модел бяха приети с гласовете на една странна и на пръв поглед невъзможна коалиция – ГЕРБ, ДПС и Патриотичния фронт. Тези три формации прокараха в бюджетната комисия в Парламента предложението българите, родени след 1959 г., да избират къде да се осигуряват за втора пенсия – в НОИ или в частен пенсионен фонд. Реформаторският блок (РБ), БСП, „Атака“ и хората на Бареков се въздържаха. От АБВ, партия с привидно активна социална позиция, не сметнаха за необходимо дори да изпратят свой представител на заседанието.
Ако гласуването в пленарна зала повтори вота в комисията, предложението на ГЕРБ ще мине със сигурност, тъй като трите партии имат 138 гласа. АБВ също обяви, че ще подкрепи промените. Това че реформаторите се изказаха срещу реформите и обещават да гласуват против, няма да попречи на ДПС и ГЕРБ да прокарат така желаните от тях промени.
Всъщност точно днес, да не кажем вчера, е моментът, в който РБ трябва да постави ребром въпроса за управлението на държавата. Защото уж управляващият Реформаторски блок се оказва без право на глас в момент, в който ДПС, АБВ и ПФ решават да подкрепят предложението на ГЕРБ. Реално Бойко Борисов не зачита (дори не потърси!) мнението на основния си коалиционен партньор, като на практика плюе върху партията, с чиято подкрепа създаде кабинет. Подкрепа, която се оказа ненужна в момент, в който „разтревоженото за пенсиите на българина“ ДПС решава да подкрепя промени (а дали не ги инициира посредством близкия до Делян Пеевски финансов министър Горанов?!), които ще доведат до крах на капиталовия пазар. За това вече предупреди не кой да е, а бившият шеф на социалната комисия в парламента Хасан Адемов (забележете от ДПС!), който изчисли, че сривът ще настъпи дори при положение, че половината от ползващите частни фондове мигрират към НОИ. Това е така, защото частните фондове са може би единствените стабилни играчи на родната фондова борса.Те инвестират парите на клиентите си в акции и държавни ценни книжа, което им носи доходност, която в крайна сметка се трупа по индивидуалните партиди на работещите. При масова миграция на осигурени към НОИ ще последва масова разпродажба на ценни книжа, за да могат частните фондове да набавят средствата, които ще трябва да прехвърлят към общия бюджет на НОИ. Пенсионните фондове са най-големият институционален инвеститор у нас и ако парите от там бъдат извадени и внесени в НОИ, те ще излязат от икономиката, а това ще е удар върху бизнеса и означава по-висока безработица, смята бившият министър на труда Иван Нейков.
Радан Кънев вече обяви, че ще настоява „опасната идея“ за пенсионните фондове, която бе приета от парламентарната бюджетна комисия, да отпадне при гласуването в пленарната зала. В случай, че все пак наредбата стигне до гласуване и бъде приета с гласовете на ДПС и Патриотите, най-добрият изход от ситуацията за реформаторите ще бъде да оттеглят официално подкрепата си за правителството и да инициират Вот на недоверие. Във всеки друг случай, в който РБ реши все пак да запази постовете получени след коалиционното си споразумение с ГЕРБ, това ще значи край за иначе симпатичните реформатори.Всъщност пътят към скритата национализация на въпросните 7-8 милиарда вложени от българина в частните пенсионни фондове се крие не в проектозакона, а в проектонаредбата на Министерство на финансите, която ще указва метода, по който ще се случи така нареченият „демократичен избор“ на гражданите. От отлично информирани източници в Министерство на финансите ФБР.бг научи, че в проектонаредбата е заложен текст, според който всеки български гражданин, който не желае парите му да отидат в НОИ, ще трябва в определен срок (говори се за 3 месеца) да пусне изрично писмено заявление до Националния осигурителен институт, с което да обяви, че желае парите му да останат в частния пенсионен фонд. В случай, че няма подадено заявление на осигуряващото се лице към НОИ, парите му автоматично ще се прехвърлят към осигурителния институт!
Да поясним – в закона се говори за право на избор, но това е на практика повторен избор, защото първият е направен, когато работещият е избрал частен пенсионен фонд за допълнителна пенсия. Ако промените бъдат реализирани, този избор на практика няма да се зачита, защото с наредбата ще се задължи осигуряващият се да го направи отново (ако иска да получава допълнителна пенсия, разбира се). Ако по някаква причина работещият не пусне изричното уведомление, ще се приеме, че се отказва от първоначалния си избор, и парите му ще отидат в общия кюп на НОИ.
В резултат на наредбата 2 500 000 осигуряващи се лица ще трябва да отидат да пуснат писмо в НОИ. Естествено, благодарение на активната кампания от страна на управляващите, медиите на Пеевски, пропагандата на КНСБ и в следствие на натиск от страна на работодатели близки до управляващите (за справка – изказванията на новия шеф на КРИБ Кирил Домусчиев, който странно защо подкрепя предложението на Горанов) и ДПС, хората едва ли ще се занимаят с това всъщност важно писмо до НОИ, парите на повечето ще отидат в осигурителния институт и от там по разпределение ще бъдат изхарчени за майчинските и социалните помощи на ромското население.Точно в министерската наредба се крие национализацията. Защото с тази разпоредба се обръща разбирането за свободна воля. При положение, че съм избрал първоначално нещо, ще трябва мое изрично волеизлияние, че искам да го променя. Нормалната логика сочи, че ако не подадеш заявление, означава, че не искаш промяна. Вярно е, че управляващите разчитат на незаинтересоваността на хората, които са заети с оцеляването си, но удивително е защо не се замислят какво ще се случи с икономиката.
Защото парите на пенсионните фондове (около 40 процента от активите им ) са в акции, облигации, доверителни фондове за управление, ценни книжа. И ако хората започнат да теглят парите си, или всъщност държавата започне да им ги тегли, фондовете ще трябва спешно да продадат активите си. Това няма как да не доведе до срив на финансовия пазар, както и със сигурност България ще бъде осъдена от чуждите пенсионните фондове за пропуснати ползи от няколко милиарда. Този срив на портфейлите им ще удари и тези, които решат да останат във фондовете, защото общата маса на спестяванията в избрания от тях фонд ще спадне драстично, което ще доведе до намаляване на индивидуалните им партиди. Те също ще могат да съдят държавата, която е написала правила, спазвани от тях, които в последствие е променила в техен ущърб. В резултат на всички последствия от това действие, може да се прогнозира срив на и без това стагнираната икономика. Но какви са движещите мотиви за това нелогично начинание?
ГЕРБ мислят, че по този начин ще накарат синдикатите да не протестират. Въпросът с Пламен Димитров, който е избран от хиляди работещи да защитава правата им, а вместо това с действията си обрича държавата на финансов крах е съвсем отделен. Удобно, ден преди подписването на Меморандума, който фиксира прехвърлянето на вноските, неговият синдикат КНСБ организира протест. Той обаче на няколко пъти обясни, че не иска оставката на правителството. Може би е изтъргувал подкрепата си за комфорт на членовете си? Така или иначе се разбра, че не синдикатите са в основата на предложението, а финансовият министър Горанов.
Но каква е неговата логика засега не става ясно. Защото, ако го прави от загриженост за бюджета на НОИ, то вече е ясно, че не става за финансов министър, защото подобна мярка ще е краткосрочна. За една-две години може с парите от частните фондове да се покрие дефицитът в държавното осигуряване, но после резултатът ще е катастрофален. Както за държавата, така и за партията му ГЕРБ и лидера му Бойко Борисов. Това ще е така, защото механичното прехвърляне на средства без реформа ще доведе до тотална стагнация на системата и неизбежна финансова криза. На пръв поглед единствените, които имат полза от подобна стъпка са кръговете около ДПС. Те ще са доволни, защото предстоящата финансова криза ще им помогне да изчистят задълженията си.
И ако КТБ беше точно такъв опит на този субект, наречен най-общо КОЙ, да покрие част дълговете си, сега с вкарването на държавата в нова криза ще се покрие целия масраф (да използваме майчиния на групата език) на кръговете около ДПС.
Всъщност подмяната на осигурителния модел без реформа е крачка към финансов крах, който наблюдаваме в момента в Русия. Разбира се, като принцип, а не като мащаб. Но за страна от нашия калибър и структура на икономиката това ще е достатъчно, за да занули обществено-икономическите отношения.
От БСП мълчат, защото така добре подготвеното самоубийство на Борисов ще означава, че социалистите ще могат да се завърнат на власт. Защо обаче социалистите не скочат да вкарат подадената им така удобно топка от ГЕРБ? Защото неизбежният крах на ГЕРБ след тази самоубийствена за партията на Борисов национализация ще означава шанс за БСП да се върне на власт. Но ще управлява една тотално разбита и фалирала държава.
Затова изводът от поредното мишкуване на гърба на публичните финанси е само един – оглеждайте се добре. Ако за нещо ДПС гласува ЗА, значи е страшно.
На ход са Реформаторите.Източник: www.fbr.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *