Обвинени за шпионаж: Българите са притежавали фалшиви документи от 10 държави

Обвинени за шпионаж: Българите са притежавали фалшиви документи от 10 държави

Тримата българите, задържани за шпионаж в полза на Русия, са притежавали фалшиви документи от около 10 държави. За това пишат медиите във Великобритания.

От Скотланд Ярд са открили фалшиви прескарти и брандирани дрехи на два известни телевизионни канала. Твърди се, че контраразузнаването МИ-5 е предало информацията от специализираното разследване на полицията. Това става и повод и за арестите на петима души през февруари. От тях само трима остават в ареста.

Към момента Орлин Русев, Бисер Джамбазов и Катрин Иванова са обвинени за притежание на 19 фалшиви документа, които са използвани с „неправомерни намерения“ – в това число паспорти, лични карти и други документи от близо 10 държави.

Медиите във Великобритания цитират информация, че фалшифицирането е ръководено от 45-годишния Русев. В къщата му за гости в Норфолк следователите са открили оборудване за изработването на фалшивите документи.

Българите, които чакат да се изправят пред съда през следващата година, са били засечени и в апартамент в Лондон, разположен в близост до военната база Нортхолт. Тя е известна с това, че често се използва от министри, чуждестранни държавни глави и членове на кралското семейство.

Медиите на Острова коментират и участието на българите в изборите зад граница. По неофициална информация на bTV двама от обвинените са свързани с партия „Възраждане“, а един – с БСП. И тримата са участвали в изборите през 2015 г.

 

Източник Btvnovinite.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *