Обвиниха Тръмп за опит за подмяна на изборите в САЩ през 2020 г.

Обвиниха Тръмп за опит за подмяна на изборите в САЩ през 2020 г.

Голямо съдебно жури в щата Джорджия повдигна обвинения срещу Доналд Тръмп за опит за подмяна на резултатите от изборите в САЩ през 2020 г. Това е четвъртият обвинителен акт повдигнат на бившия президент.

Делото, внесено в окръжния съд във Фултън от прокурор Фани Уилис, може да задълбочи проблемите с правосъдието на Тръмп, който е водещ кандидат за номинацията на Републиканската партия за президентските избори през 2024 г., предаде Ройтерс, цитиран от БТА.

Прокурорите повдигнаха 11 обвинения срещу Тръмп и негови приближени, включително за фалшифициране на документи и рекет, извършени от организирана престъпна група.

Обвинения са повдигнати също срещу 10 сътрудници на Тръмп, включително бившите му адвокати – Руди Джулиани и Джон Истман, както и бившият началник на канцеларията на Белия дом Марк Медоуз.

Делото се основава на телефонен разговор от 2 януари 2021 г., в който Тръмп притиска високопоставения служител от избирателните органи на щата Джорджия, Брад Рафенспъргър, да „намери“ достатъчно гласове, за да обърне изборната му загуба с незначителна разлика в щата. Рафенспъргър отказва да го направи.

Четири дни по-късно следва щурмът на Капитолия, при който разгневени поддръжници на Доналд Тръмп се опитват да осуетят утвърждаването от Конгреса на победата на Джо Байдън.

 

Източник Btvnovinite.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *