Община Поморие, с кмет Иван Алексиев, извършва грубо нарушение на закона и заради частни интереси е на път да попречи на МБАЛ-Поморие да сключи договор със Здравната каса. Проваля се изпълнението на европроект в болницата за 640 000 лева

Община Поморие, с кмет Иван Алексиев, извършва грубо нарушение на закона и заради частни интереси е на път да попречи на МБАЛ-Поморие да сключи договор със Здравната каса. Проваля се изпълнението на европроект в болницата за 640 000 лева

Кметът Иван Алексиев гони законния наемател, за да настани софийска фирма, алармират от МДЛ „Лина”Община Поморие извършва грубо нарушение на закона и заради частни интереси е на път да попречи на МБАЛ-Поморие да сключи договор със Здравната каса. От друга страна проваля изпълнението на европроект в болницата за 640 000 лева.„Кметът не се съобразява дори с решението на областния управител на Бургас Вълчо Чолаков, който е отменил незаконосъобразно проведен от Общинския съвет търг за помещенията на клиничната лаборатория в МБАЛ-Поморие. Алексиев принудително се опитва да изземе помещенията на лабораторията от сегашния наемател Медико-диагностична лаборатория „Лина”, която ги ползва на валидно основание и има действащ договор до 2016 г.”, алармира в открито писмо до медиите управителят на МДЛ”Лина” д-р Васил Костадинов, съобщава ФЛАГМАН.
Договорът на „Лина” е сключен с болницата, защото през 2013 г. със своя заповед кметът отдава за безвъзмездно ползване на многопрофилната болница следните помещения: Отделение по нервни болести, Отделение по педиатрия, Отделение по акушерство и гинекология, Отделение по хирургия, Отделение по образна диагностика, помещения за клиникодиагностични структури, естакада и асансьор. От своя страна МБАЛ-Поморие отдава помещенията за клиникодиагностични структури под наем на „Лина”, която ги ремонтира и внедрява оборудване за 640 000 лева.
Миналата година обаче, без „Лина” и болницата да бъдат предупредени, Общинският съвет вади от активите на лечебното заведение единствено помещенията на лабораторията и ги пуска на търг. Търгът е спечелен от софийска фирма за срок от 10 години.
„Само за справка – законът позволява публична общинска собственост да бъде отдавана за не повечe от 5 години и затова областният управител Вълчо Чолаков отмени търга, като незаконосъобразен. Това обаче не спря Община Поморие принудително да изземе помещенията, в които работи оборудване за над половин милион лева”, се казва в прессъобщението на частната лаборатория.
Казусът е сложен, защото средствата, с които е закупена техниката, са отпуснати по договор за безвъзмездна финансова помощ, подписан с Министерството на икономиката и енергетиката по Оперативна програма „Развитие на конкурентоспособността на българската икономика 2007-2013 год.“. Изрично условие за тяхното отпускане е апаратурата да бъде монтирана и да функционира в лабораторията на МБАЛ-Поморие. „При новите обстоятелста проектът да не може да бъде отчетен по оперативната програма. Евросредствата, спечелени за благото на поморийци, ще отидат на вятъра, за да се защитят определени интереси”, казва д-р Костадинов.
Изпълнителният директор на МБАЛ-Поморие д-р Цветомир Цветков също неудомява защо се е създала тази неприятна ситуация и се оказва с вързани ръце.„Причината е, че не само „Лина” са потърпевши от действията на кмета Иван Алексиев. Волята му да настани софийската фирма ще окаже сериозна вреда на пациентите на МБАЛ-Поморие. Ако „Лина” напуснат, болницата няма да може да сключи договор със Здравната каса, защото ще трябва да закрие Звено „Клинична лаборатория”, което е задължително при сключване на договор с НЗОК. Ще бъдат уволнени и петима души – един лекар и четирима лаборанти. Не на последно място общинската болница ще трябва да направи ненужен разход на средства, понеже софийската фирма, спечелила незаконния търг, няма сключен договор с Регионалната здравноосигурителна каса, за да извършва дейност на територията на МБАЛ-Поморие. Така за неопределен период от време болницата ще трябва да плаща за изследвания на трета лаборатория. Губещите са много, а печелившият само един. Въпросът е трябва ли жителите на Поморие, болницата, лабораторията – наемател и медицинският персонал да бъдат ощетени заради частни интереси?”, апелират от лаборатории „Лина” .
Писмото до медиите е подписано от д-р Васил Костадинов, който е готов да предаде на журналистите и цялата преписка с документи. Той не желае случаят да стига до съда и призовава Община Поморие към разумно разрушаване на спора, за да не се отнеме на поморийци възможността за безплатно здравеопазване.
Кметът на ГЕРБ в Поморие, който се напъва за втори мандат, но все още не е споделил – има ли потвърждение от ръководството на партията – че ще бъде издигнат отново от ГЕРБ, е публикувал на общинския сайт отговор на поставените от д-р Васил Костадинов твърдения. Естествено, както се знае, кметът на Бойко Борисов в Поморие никога не е виновен за нищо. Той е най-умният, най-красивият, най-знаещият, най-можещият, най-компетентният и всичко най, най. Но не се знае според кого. Затова смятаме, че не е нужно да публикуваме пълния текст, за който не сме сигурни, че е подготвен от него, а и читателите на ЗАД КУЛИСИТЕ не държат особено много на мнението му, но ще цитираме последните няколко изречения от „позицията на кмета“, поради фундаменталната точност, с която разкриват що за птица управлява черноморската община: „…използването на публичното пространство за отправяне на обвинения, без доказателства, подкрепени с позоваване на псевдозакони, подлежи на наказание според българското законодателство. Надявам се, следващият път когато д-р Костадинов използва репутацията ми, за да защити частните си интереси, въвеждайки гражданското общество в заблуждение, да вземе това предвид.“
www.zadkulisite.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *