Община Свиленград обяви бедствено положение заради големия пожар в Сакар

Община Свиленград обяви бедствено положение заради големия пожар в Сакар

Община Свиленград обяви бедствено положение заради големия пожар в Сакар

Община Свиленград обяви бедствено положение заради големия пожар в Сакар планина, който се развива на площ около 10 000 декара. То се въвежда със заповед на кмета арх. Анастас Карчев, която вече е качена на сайта на общината.

Срокът на нейното действие е до 23:59 часа на 22 август.

Разпоредените мерки са организационни, оповестяване на населението и забрана за паленето на пасища, мери и стърнища с цел почистване.

Пожарът възникна вчера в ранния следобед в землището на свиленградските села Пъстрогор, и Младиново, но се разпространи и до землищата и на селата Момково, община Свиленград и Васково, община Любимец. Една от предполагаемите причини според огнеборците е чистенето на пасище в мерата на село Младиново.

Продължава гасенето на пожара, казаха от Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ в Хасково. На терен са 13 пожарни команди, два булдозера, горски служители и доброволци. Периметърът на пожара е към 15 километра. В региона задуха отново вятър, което затруднява работата на екипите, каза за БТА областният управител на Хасково Гинка Райчева, която бе на обход на огнищата в региона.

Тя обсъди с директора на РДПБЗН-Хасково ком. Николай Вълчев готовността за реакция на отговорните институции при евентуално усложняване на обстановката и включване на допълнителна помощ.

По прогнози на НИМХ индексът за пожароопасност на цялата област от 20 до 22 август 2023 г. е екстремално висок – червен код. Райчева призова жителите на област Хасково да избягват боравенето с огън и да бъдат максимално предпазливи.

По данни на мобилното приложение „Време&Радар“ в засегнатия район към 11:00 часа вятърът е около 40 километра в час с посока север-североизток.

По думите на Райчева имало уверение, че фронтът на пожара откъм западната страна към община Любимец вече се овладява.

Още снощи бе локализиран пожарът в село Овчарово, община Харманли, където горяха къщи с прилежащите им дворове. Локализиран е и огънят и между селата Коларово и Оряхово, община Харманли и община Любимец.

 

Източник Dir.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *