Общинският съвет на ГЕРБ в Поморие приема незаконосъобразни решения, за да не фалира общината поради „кадърността“ на кмета. Поморийци готвят протест

Общинският съвет на ГЕРБ в Поморие приема незаконосъобразни решения, за да не фалира общината поради „кадърността“ на кмета. Поморийци готвят протест

В деня на обнародването в Държавен вестник на промените в Закона за устройството на Черноморското крайбрежие, кметът Иван Алексиев побърза да внесе докладна за свикване на извънредно заседание на Общински съвет – Поморие, за да не изтърве крайната дата 15.05.2014 г. и да удължи срока на строителството на територията на общината.
Но общинските съветници, кметът и юристите в общината /27 човека са назначени в правната дирекция, освен това кметът Иван Алексиев е наел отделно адвокатска кантора + 1 адвокат на свободна практика/, или четат закона както дявола евангелието, или мястото им е другаде. В частта от Закона за изменение и допълнение на Закона за устройството на Черноморското крайбрежие, засягаща и Поморие, изрично се посочва:§ 14. Член 15 се изменя така:
„Чл. 15. (1) Забранява се извършването на строителни и монтажни работи в националните курорти по Черноморското крайбрежие от 15 май до 1 октомври.(2) Извън случаите по ал. 1 периодът и териториите по Черноморското крайбрежие, в които се забранява извършването на строителни и монтажни работи, се определят от общинския съвет по предложение на кмета на общината. Решенията на общинския съвет се приемат ежегодно не по-късно от 1 март на съответната година и се обявяват на интернет страницата на общината.(3) В случай че общинският съвет не приеме решение в срока по ал. 1, извършването на строителни и монтажни работи в курортните територии на населените места, курортите, курортните комплекси, ваканционните селища (вилни и туристически селища) и къмпингите по Черноморското крайбрежие се забранява от 15 май до 1 октомври.(4) Изключение по ал. 1, 2 и 3 се допуска само за неотложни аварийно-ремонтни работи и геозащитни мерки и дейности
Вероятно от Общината използват вратичката в чл.15(4), че се допуска строителството „само за неотложни аварийно-ремонтни работи и геозащитни мерки и дейности“. Такива в Поморие – НЯМА. Всичко се върти около едни 96,7 милиона европейски пари, отпуснати по оперативна програма за реконструкция и модернизация на пречиствателна станция за отпадъчни води и подмяна на ВиК мрежата. Но това не са неотложни строителни дейности. А спасителна операция на общинските съветници за кмета от ГЕРБ Иван Алексиев. Последствията за него може да тръгнат в друга посока, ако европейските пари за проекта не се върнат.
В другите общини този вид проекти вече са финализирани.
В Поморие ремонтните дейности трябва да приключат до края на 2014г., каквито са изискванията на ЕС, но тук едва сега започват. В търсене на точните фирми за изпълнение на обществените поръчки по проекта се изгуби ценно време, а ощетените фирми заведоха дела в КЗК. Ако до края на декември отпуснатите пари не се фактурират, ще трябва да се връщат. Така община Поморие ще бъде изправена пред фалит, защото е много вероятно част от парите да са изтекли другаде. Длъжни ли са гражданите да проявят разбиране и този път за сметка на собствения си джоб, заради поредния провал в управлението на кмета на Бойко Борисов?Ето го и решението на Общински съвет – Поморие / с мнозинство ГЕРБ/, което беше закрито и не бяха допуснати журналисти:
Общински съвет Поморие, на свое извънредно заседание, даде съгласие срокът за строителните и монтажните работи на територията на гр. Поморие и гр. Ахелой да бъде удължен до 15.06.2014 г.
Във връзка с изпълнението на проекта „Реконструкция и модернизация на пречиствателната станция за отпадъчни води (ПСОВ) – Поморие и реконструкция на ВиК мрежа на гр. Поморие”, от 15.06.2014 г. до 15.09.2014 г., ще се изрършват строителни дейности в следните райони на територията на гр. Помоие…(вижте ТУК). В дневния ред на закритото заседание са посочени само две точки. Няма „текущи“ или „разни“, а на място са включени още няколко точки за разглеждане и приемане! Може би това обяснява недопускането на медии.Казано накратко – лятото ще се разкопава, гостите на града ще бъдат подложени на воден режим… – ще бъде провален туристическият сезон, който в Поморие е само месец и половина.
При така взетото решение е пропусната и една съществена подробност!Чл.15.(1) забранява извършването на строителни и монтажни работи в НАЦИОНАЛНИТЕ курорти по Черноморското крайбрежие от 15 май до 1 октомври. С РЕШЕНИЕ НА МС № 153 ОТ 24 ФЕВРУАРИ 2012 Г. за обявяване Списък на курортите в Република България и определяне на техните граници, Поморие е в графата на курортите от НАЦИОНАЛНО значение (виж ТУК), което превръща моментално решението на ОБС – Поморие в НЕЗАКОНОСЪОБРАЗНО, в противоречие на чл.15(1) от Закон за изменение и допълнение на Закона за устройството на Черноморското крайбрежие (вижте ТУК).От тук нататък всичко зависи от Областния управител Павел Маринов. Поморийци се организират в социалните мрежи за протест пред Община Поморие и Областна управа. Местните жители разчитат изцяло на краткия туристически сезона за попълване на семейния си бюджет. Разкопаването на града за подмяна на ВиК мрежата ще прогони туристите. Кой би издържал през лятото да отмаря в черноморския град – подложен на воден режим и грохота на тежкотоварна техника?! (вижте ТУК)ЗАД КУЛИСИТЕ.coм
снимка: Фейсбук

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *