Огромен пожар бушува в Бургаско, пламъци изпепелиха 7 къщи край Стралджа (снимки/видео)

Огромен пожар бушува в Бургаско, пламъци изпепелиха 7 къщи край Стралджа (снимки/видео)

Огромен пожар бушува в Бургаско, пламъци изпепелиха 7 къщи край Стралджа (снимки/видео)

Огромен пожар обхвана три села в Бургаско – Изворище, Брястовец и Миролюбово, като затвори пътя към Слънчев бряг, съобщиха от полицията в морския град. Кметът на Бургас Димитър Николов пристигна на място.

„В момента се намирам на края на селото, при входа на гората. Вятърът е много силен и насочва пламъците към село Изворище“, каза Николов, цитиран от БТА.

Той обясни, че доброволци не се допускат до пожара, защото огънят е много висок и е опасно за тях. Те ще помагат, ако пламъците стигнат до къщите, уточни кметът.

По първоначални данни огънят е тръгнал от Изворище заради скъсана жица от електропроводите. Там е засегната една къща и няколко необитаеми постройки. Вятърът е пренесъл огъня към съседното с. Миролюбиво.

Друго огнище се е разгоряло край с. Брястовец. Там гори смесена гора и вече почти цялата е изгоряла.

Целият състав на Регионалната дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ (РДПБЗН) в Бургас е включен в борбата за потушаване на пожара. Десет противопожарни коли гасят огъня. Ситуацията е сериозна и заради силния вятър, който се дължи на явлението „карпуз мелтем“. Това затруднява работата на огнеборците.

До момента няма данни за пострадали хора.

По последна информация от Областната дирекция на МВР в Бургас за движение е затворена и отсечката Изворище -Бонево, а пожарът се разраства към местността Сухото дере. Пътят Миролюбово – Изворище също остава затворен.

Силно задимяване в района е наложило ограничаване на движението на автомобили и в двете посоки.

„На територията на област Бургас са няколко пожарите в момента. В момента сме в село Изворище от двете страни на селото има два пожара. Там работят четири пожарни автомобила, вторият пожар е при село Брястовец и се движи в посока Изворище, там е горски пожар и силното задимяване в момента е от този пожар. Определено силният вятър не ни помага, напротив – вреди, защото прави пожарът върхов в гората, също така бързо се разпространява и е трудно гасенето“, каза комисар Николай Николаев, директор на РСПБЗН- Бургас, който е на място.

Междувременно друг пожар изпепели седем къщи в стралджанското село Александрово – две от тях обитаеми, останалите пет – изоставени. За щастие, няма пострадали хора. Към момента ситуацията е овладяна. Това съобщи заместник-кметът на община Стралджа Гроздан Иванов, цитиран от БТА.

Намерен е подслон на останалите без домове жители на селото. Необходимо е увеличаване на броя на противопожарните автомобили в службата в Стралджа. Общината прави възможното за окосяването на обществените тревни площи по селата, но няма право да влиза в частна собственост, каза още Иванов.

„Огънят в село Александрово възникна около 13:00 часа днес. Три противопожарни автомобила са изпратени на място – два от Стралджа и един от Ямбол. На място в момента остава дежурен екип заради опасността от разгаряне на нови огнища“, каза началникът на Регионалната дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ в Ямбол комисар Кольо Гяуров.

Пет пожара днес вдигнаха на крак огнеборците в Ямболско. В село Калчево, община Тунджа, отново горяха сухи треви и храсти в изоставени дворове, както и оранжерийни конструкции за зеленчукопроизводство. Сухи треви и храсти са горели също в землищата на селата Победа, Войника и Овчи кладенец, каза още Гяуров.

По думите му в Ямболска област към момента рискът от възникване на пожари е екстремно висок заради силния вятър и сухата тревна растителност.

 

Източник Dir.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *