Огромният пожар на Тенерифе продължава

Огромният пожар на Тенерифе продължава - 1

Огромният пожар на Тенерифе продължава

На остров Тенерифе в Испания възникна голям горски пожар, който бързо се разпространи в планинския национален парк. В рамките на 24 часа огънят успя да обхване около 1800 хектара сухи гори в изключително труднодостъпната местност.

Пожарният периметър се разшири на близо 22 километра и обхвана двата хълма със стръмни клисури близо до вулкана Тейде – най-високият връх в Испания, което затрудни достъпа до района.

Служителите на спешните служби и пожарникари се борят усилено с огъня, но ръководителят на региона Фернандо Клавихо предупреди, че ситуацията е извън контрол и перспективите не са обнадеждаващи.

На място бяха разположени 14 самолета и общо 250 пожарникари и военен персонал. Въздушни хидроплани за гасене на пожари също бяха изпратени на острова.

Прогнозите за спад на температурите през нощта се очаква да увеличат силата на ветровете в района, според съветника по горските пожари Вики Палма.

Помощният ръководител на островните спешни служби Педро Мартинес не изключи възможността утре да има нови пожарни активности.

Заради опасността, целият достъп до планините на острова, включително известния сред туристите връх Тейде, беше затворен.

Десетки хора бяха евакуирани от селата в засегнатата зона, като дори приют за кучета предпазливо премести най-уязвимите си животни, за да ги предпази от дима.

Въпреки ситуацията, двете летища на Тенерифе функционират нормално, съобщиха от испанския летищен оператор.

Този инцидент следва след поредица от горски пожари на Канарските острови през последните месеци, които засегнаха районите Гран Канария и Ла Палма.

 

Източник Fakti.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *