Онкоболна варненка осъди здравната каса за 75 хил. лв.

Онкоболна варненка осъди здравната каса за 75 хил. лв.

Онкоболна осъди НЗОК да й изплати обезщетение от 75 000 лева. В началото на миналата година лекарите във Варна поставят диагноза на жената Т-клетъчен лимфом.
„Препоръчват химиотерапия в столицата, но след първите три курса се оказва, че заболяването не се повлиява от назначеното лечение, тъй като формата „синдром на Сезарий“ е резистентна. Докторите обясняват, че тук повече нищо не могат да направят и спират терапията“, разказва пред в. „Преса“ д-р Стойчо Кацаров от Центъра за защита правата в здравеопазването. Все пак жената е насочена към модерен метод в Германия, който дава много добри резултати.Тъй като диагнозата е включена в основния пакет на касата, който тя задължително покрива, пациентката подава молба за лечение в чужбина. Повече от 6 месеца експертите от НЗОК не отговарят на писмото. След това идва и отказ с мотив, че в България не се прилага този метод. „Отговорът е абсурден. Нали точно затова болната кандидатства да й се отпуснат средства за лечение в ЕС, защото у нас е обречена на смърт“, посочи д-р Кацаров.
50-годишната варненка тег­ли банков кредит от 75 000 лева и заминава за Германия. Там се подлага на екстракорпорална фотофереза. Методът представлява своеобразно изчистване на раковите клетки, като за целта кръвта се извлича от тялото, преминава през специални апарати и след това се връща обратно. В момента жената е напълно излекувана, а Центърът за защита правата в здравеопазването води още десет дела срещу касата.www.varna.utre.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *