ООН: Военната хунта в Нигер няма право да съди за държавна измяна сваления президент

ООН: Военната хунта в Нигер няма право да съди за държавна измяна сваления президент

ООН: Военната хунта в Нигер няма право да съди за държавна измяна сваления президент

Върховният комисар по правата на човека на ООН заяви, че военната хунта в Нигер няма правно основание да заведе дело за държавна измяна срещу сваления президент Мохамед Базум, предаде Ройтерс.

Фолкер Тюрк добави, че „самото понятие за човешки свободи“ е заложено на карта в тази страна.

Военната хунта, която завзе властта с преврат миналия месец, заяви намерението си да съди Базум за държавна измяна поради сътрудничеството му с държавни глави на други страни и с международни организации. За тези си действия пучистите бяха заклеймени от САЩ и лидерите на държави от Западна Африка, съобщава БТА.

„В това решение не само личи политически мотив, насочен срещу демократично избрания президент, но и в него липсва правно основание, като се има предвид, че нормалното функциониране на демократичните институции е нарушено“, заяви Върховният комисар по правата на човека на ООН Фолкер Тюрк.

„Самото понятие за човешки свободи в Нигер е заложено на карта“, отбеляза той.

„Генералите нямат право да решат, ей така – според своя прищявка – да се противопоставят на волята на народа. Властта на огнестрелните оръжия няма място в днешния свят“, допълни той.

Превратаджиите в Нигер поставиха Базум под домашен арест и разпуснаха правителството, дошло на власт след демократични избори. Страната е основен производител на уран и съюзник на Запада в борбата срещу ислямисткия екстремизъм.

Тюрк, който призова за незабавното освобождаване на Базум, каза още, че военният преврат в Нигер – шести за региона в последните три години, е силно обезпокоителен.

 

Източник Dir.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *