ООН КЪМ ПЛЕВНЕЛИЕВ: ИЗВИНЕТЕ, ВИЕ КОЙ БЯХТЕ, ЧЕ НЕ СЕ СЕЩАМЕ?

ООН КЪМ ПЛЕВНЕЛИЕВ: ИЗВИНЕТЕ, ВИЕ КОЙ БЯХТЕ, ЧЕ НЕ СЕ СЕЩАМЕ?

Отказали на Плевнелиев да държи реч пред Общото събрание на ООН
От ръководството на ООН са отхвърлили настойчивото искане на президента Росен Плевнелиев да държи реч пред 70-тата редовна сесия на Общото събрание на организацията, съобщава Епицентър.бг, позовавайки се на дипломатически източници. Въпреки оказания сериозен натиск от страна на президентската администрация върху българското посолство във Вашингтон, пробив в решението на ООН не е бил направен.
Дипломатите ни в САЩ направили всичко по силите си, но получили категоричен отказ държавният ни глава да застане на най-високата световна трибуна точно в този момент. Основният мотив на ръководството на световната организация бил, че в позициите на България по най-горещите световни проблеми няма нищо ново и оригинално.
70-тата редовна сесия на Общото събрание на ООН започна на 15 септември в Ню Йорк. Заседанието беше открито от председателя на събранието Могенс Ликетофт, бивш председател на датския парламент.
Българската делегация е водена от президента Росен Плевнелиев, в нея са още вицепремиерът по коалиционна политика и държавна администрация и министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова и министърът на външните работи Даниел Митов. Те ще участват в предстоящия Общ дебат (25-27 септември), чиято основна тема ще бъде Дневният ред за развитие след 2015 г.
Освен Общия дебат, в рамките на 70-тата сесия ще се проведат многостранни форуми, организирани от ООН, Държавния департамент на САЩ и от други държави-членки. На тях ще се обсъждат широк спектър от въпроси, особено по приоритетни теми, свързани с международния мир и сигурност, правата на човека, устойчивото развитие с хоризонт до 2030 г. и промените на климата.
Във форума се очаква да вземат участие редица държавни лидери, сред които президентите на САЩ Барак Обама и на Русия Владимир Путин.източник: КРОСС
*(заглавието е на bultimes.com)
Снима с текст: от Фейсбук

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *