Опашка пред БНБ: Колекционери чакат за монета с лика на Димитър Талев

Опашка пред БНБ: Колекционери чакат за монета с лика на Димитър Талев

Колекционери се редят пред БНБ, за да закупят възпоменателна медна монета по повод 125-годишнината от рождението на Димитър Талев. Монетата изобразява 2 лв. и цената ѝ при пускане в обращение е на стойност 54 лв.

Георги Евтимов, който е колекционер от 2 г. заявява за БГНЕС, че ще я запази за себе си. Мартин Иванов също поясни, че ще присъедини към колекцията си монетата на Димитър Талев. „Събирам всякакви монети на видни български личности”, казва той.

Веско Георгиев подчертава, че „Железният светилник” е знаменит роман, който той е чел в училище и се интересува от творчеството на Димитър Талев. „От 2015 г. събирам монети, всички тях ги пазя за себе си и няма да ги продам”, уточнява той.

Александър Кипрински също казва, че ще запази възпоменателната монета по случай 125 години от рождението на Димитър Талев за себе си. „От година събирам монети, вече имам монета с Христо Ботев”, казва чакащият пред БНБ.

До края на дена новата монета ще бъде предоставена и на „Първа инвестиционна банка“ АД, Тексим Банк АД и „Централна кооперативна банка“ АД за продажба в техните офиси и клонове, като лицата трябва да имат навършени 18 години.

 

Източник Btvnovinite.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *