Оперативна разработка описва арестувания зам.-шеф на митница „Свиленград“ като тартор на ОПГ (организирана престъпна група)

Оперативна разработка описва арестувания зам.-шеф на митница „Свиленград“ като тартор на ОПГ (организирана престъпна група)

Зам.-шефът на митница Свиленград Георги Костадинов остава в ареста, реши състав на Специализирания наказателен съд. Ще обжалваме решението пред Апелативния съд, заяви адвокатът на Костадинов Васил Василев. Заседанието ще е на 3 юни, стана ясно от определението на съда. Фактологията около откриването на амфетамините в колата на Костадинов обаче е коренно различна от това, което ДАНС и Върховна касационна прокуратура се опитваха да опишат от сряда насам, стана ясно в съда.Георгиев е с повдигнато обвинение за държане на наркотични вещества в особено големи размери, по поръчение на организирана престъпна група.
Съдът се обоснова, че има авторство на деянието и има опасност обвиняемият да се укрие. Съдът даде аргументация и с мотива, че количеството от близо 967 грама амфетамин на стойност 29 010 лева е особено опасно, съдът реши, че Георгиев може да извърши друго престъпление или да се укрие. До zadkuliste.com бе изпратена оперативна разработка, която описва в детайли организираната престъпна група, в която като тартор е посочен именно зам.-шефът на митница Свиленград Георги КостадиновZadkulisite.com публикуват без редакторска намеса:“ДОКЛАДНА ЗАПИСКА
Относно придобита информация , касаеща организирана престъпна група (ОПГ), съставена от лица, работещи в системата на Агенция „Митници”, на митнически пункт ГКПП „Капитан Андреево” и митница „Свиленград”, създадена с цел генериране на финансови средства за личното облагодетелстване на участниците в нея , извършвала от създаването си и извършваща към настоящия момент следните престъпления:- укриване на митнически налози при внос от Р.Турция (акцизи,ддс и мито) в особено големи размери.
– контрабанда на акцизни и маркови стоки при внос от Р.Турция в особено големи размери.
– изнудване(рекет) на физически и юридически лица , пряко зависими и попадащи под контрола , в качеството им на държавен контролен орган , на участниците в ОПГ(спедитори и спедиторски фирми опериращи в района на ГКПП и обслужващи Турски и Европейски контрагенти , шофьори на преминаващи през пункта камиони , бусове , автобуси и леки коли).1.Описание на структурата и дейността на горецитираната ОПГ:
1.1. Мястото на действие на ОПГ е в района на митнически граничен контролен пункт ГКПП „Капитан Андреево”,където почти всички участници работят като служители на Агенция „Митници”.ОПГ действа под настоящата си форма(с настоящите си членове) от около минимум четири години.
1.2. Поименна идентификация и професионална характеристика на членовете – структура.Организатор и ръководител на ОПГ е лицето Георги Костадинов Георгиев,в момента служител в агенция „Митници” на длъжност и.д. Началник митница “Свиленград”.Георги Костадинов Георгиев,родом от гр.Свиленград е в системата на митниците от над петнадесет години,като през последните поне пет години е заемал поста зам.Началник митница „Свиленград”.Блестящ с интелектуалните си качества той е изградил стройна организация от доверени нему „приятели” – колеги(всички те са от гр.Свиленград),с цел осигуряване на лична финансова облага от всяка една дейност касаеща контролните функций на служителите на Агенция „Митници” на пункта.
Всички тези „приятели” през годините назад,а и до момента, са назначавани с протекцията на Г.Георгиев, на съответните ръководни длъжности,необходими за обезпечаването на престъпните действия на групата. (най-значимата длъжност е „началник смяна”,тъй като тази длъжност дава правомощия да се оперира свободно вътре в смяната-например да се определя кой на кое платно да работи……но това ще бъде описано подробно надолу.За пояснение,към горенаписаното-задължителната ротация на позициите в смяната на случаен принцип, чрез компютърната система въведена от ръководството на митниците се манипулира,в компютъра се въвеждат и ротират само имената на митничарите които не стават за „работа“ или както Г.Георгиев ги нарича – „балъците“.На тях им се подхвърля по нещо малко от общия пай,за да мълчат за случващото се и системата ги върти на всеки два часа,но няма никакво значение за схемата кой от тях къде работи,те са „безполезни“.В някой смени бланката от компютърната система се печата предварително на друг компютър.)Другите основни участници в ОПГ са:Димитър Костов –(от гр.Свиленград) – най довереният човек на Г.Георгиев,втори в йерархията на ОПГ след него,проводник на неговите неофициални разпореждания към редовия състав.Той диктува политиката от името на ръководството (Г.Георгиев не контактува неофициално с абсолютно никой от нисшите служители, с цел предпазване от изтичане на информация) и изпълнява ролята на „бушон“ към Георгиев.Неофициалните срещи между двамата,на които се обсъждат детайлите от престъпната дейност се осъществявят пред домът на Г.Георгиев,обикновенно в нечия взета от познат за целта кола.(никога в работен кабинет или жилище)
Димитър Костов събира финансовите постъпления от престъпната дейност от началниците на смени и ги отчита на Г.Георгиев.(финансовата част ще бъде разгледана по-долу).В периода 2009г. до 05.2012г. изпълнява длъжността началник смяна. Именно в неговата смяна при акция на ГДБОП и „Вътрешна Сигурност” към МВР на ГКПП „Капитан Андреево” ,на 02.05.2012г. бяха задържани всички митничари,заедно с началника Костов, в края на смяната , по време на деленето на парите,придобити от престъпната им дейност за деня.
Установената и иззета като ВДС сума бе около 25 000 лева за дванадесетчасовото дежурство.(при общо 60 дежурства месечно сумата е около 1.5 млн. лв.) Някой от служителите към момента получиха ефективни присъди,други бяха просто уволнени от г-н Танов – тогавашния директор на агенцията,а г-н Костов,в качеството си на началник на смяната,бе “покрит” от Георгиев и получи само „забележка”.
В момента лицето Димитър Костов отново организира и контролира престъпната дейност и е на длъжност „митнически инспектор” в 04 смяна,където лично той поставя за началник неопитния Калбурджиев и дефакто движи отзад престъпните схеми.
Георгиев преценява,че би било твърде скандално Костов отново да бъде началник смяна толкова скоро и решава,че е по безопасно той да бъде „изтеглен” и да „дърпа конците” от по задна линия.Николай Николов – от гр.Свиленград,братовчед на съпругата на Г.Георгиев,вторият най-близък до Георгиев участник в ОПГ.От 2009г. до настоящият момент Николов изпълнява длъжността началник смяна,като задачата му е да контролира престъпните схеми и да събира и отчита парите в смяната,която ръководи – 03 смяна.Атанас Атанасов – от гр.Свиленград,много доверен дългогодишен приятел на Г.Георгиев и Димитър Костов,от 08.2013 год. до момента е поставен от Георгиев на длъжност н-к на 02 смяна.Задачата му е да ръководи и контролира престъпните схеми и да събира и отчита парите в 02 смяна.Стефан Марашев –от гр.Свиленград,бивш н-к Митница „Свиленград”,по времето на правителството на „тройната коалиция”,изключително близък на Г.Георгиев(последния издейства Марашев да стане началник,а той му става заместник и заедно осъществяват едни от най-безскрупулните корупционни схеми в митниците.)В момента Марашев е редови митничар в 04 смяна,където началник е братовчед му Григор Калбурджиев.Григор Калбурджиев – от гр.Свиленград,както по-горе посочих братовчед на Марашев,в момента началник на 04 смяна,близък приятел на Д.Костов.(Реално 04 смяна се командва от Д.Костов.)Петър Недев – от гр.Свиленград,лично приближен на Г.Георгиев,в момента редови служител,в периода 2009-2012г.- началник смяна.Изключително добър организатор,не пропуска нищо на” платното”,т.е. няма шанс някой да бъде пропуснат да премине без да си „плати” рушвета.Стефан Стефанов-от гр.Свиленград,кум на Г.Георгиев,служител в наркоотдела на митнически пункт „Капитан Андреево”.(оперативните му функции в ОПГ към момента не са изяснени,но работя по линия на прикриване на наркоканали,каквито данни има и за Г.Георгиев, поради близкото му приятелство с небезизвестният сръбски наркотрафикант Фарук Кадрич – Фаре).
Освен гореописаните лица,които са ядрото на ОПГ,съществуват още десетина други лица,които работят на „терен”,”осъществяват контрол” и „заработват” средствата.Всеки от тях бива поставен от началник смяната в която работи на подходящата позиция и задачата му е да събира пари.(това ще бъде описано подробно надолу).Обединяващия фактор между всички тях е,че са родом от гр.Свиленград,и са дългогодишен приятелски кръг,както и финансовият интерес.Всички те са част от пъзела на тази престъпна схема.В годините назад всеки от тях е бил на ръководна позиция,като в общи линии длъжността н-к смяна винаги се поверява на някой от този кръг,като докато той заема тази длъжност,Г.Георгиев(вечният несменяем зам. Началник), го покровителства кадрово,а другите от кръга работят на „терен” и изкарват парите .Действа се в общи линии на ротационен принцип,като само тези които успеят да не се компроментират успяват да се задържат като началници на смени,тези като Д.Костов покрай които възникне скандал биват изтегляни временно назад,докато нещата се позабравят.Други от ОПГ заемат тяхното място.Ето някои от тези лица поименно:Петър Сюлейменчев(от гр.Свиленград,н-к смяна в периода 2009-2011г,близък приятел на Г.Георгиев,отстранен за корупция-бил е за дисциплинарно уволнение но Георгиев го е прикрил,в момента е редови на платно),Таня Орлинова Станчева(от гр.Свиленград,любовница на Д.Костов,допреди два месеца е на длъжност н-к смяна,сега е зам. н-к смяна в смяната на Н.Николов),Георги Грамелов,Костадин Асенов,Стоян Стоянов и др.(всички близки приятели и членове в ОПГ,в момента обезпечават схемата на терен)В резюме: шеф на ОПГ,човекът с” връзките и контактите нависоко”,организатор и обезпечаващ целия процес,е лицето Г.Георгиев.Имайки добри политически контакти(особено по времето на управлението на ГЕРБ) той успява винаги да уреди назначаването на свое подставено лице за началник на Митница „Свиленград”,самият той остава в сянка като заместник и организира и обезпечава цялатa престъпна схема.
(така бе и при н-к митница Стефан Марашев(тройната коалиция), и при н-к митница Тодор Караиванов-ГЕРБ).“Философията“ на Георгиев е,че всяко управление идва с нов началник на митницата,но заместникът му винаги е същият!
В момента неистово натиска и лобира(чрез Георги Гергов – областен координатор на БСП за гр.Пловдив),отново неговият стар боен другар Стефан Марашев да заеме поста н-к Митница „Свиленград”,за да продължи схемата и през този политически мандат.
Георгиев е в много добри финансови взаимоотношения с Белчо Бялков – н-к на БОП Хасково,както и със структурата на ГЕРБ Свиленград.С малка част от финансовият ресурс,който генерира ежемесечно, той подкупва множество лица на властови позиции,които да спомагат неговата престъпна дейност-всеки според ресора си.2.Описание на същността на престъпната дейност.Как се формират приходите от нея, по пера,в какви размери са те,как се събират,разпределят и отчитат.В общи линии ,ОПГ,чиято дейност разглеждаме, успява да организира инкасирането на финансови средства от голям процент от преминаващите МПС през граничния КПП „Капитан Андреево”,под една или друга форма,а именно:2.1. „Румънски и Сръбски Автобуси”
Всеки ден в седмицата без неделя,през ГКПП по редовни линии Истанбул-Букурещ и Истанбул-Белград , преминават пътнически автобуси( пет на брой за Румъния и два за Сърбия дневно),собственост на транспортни фирми.Всеки един от тях превозва контрабандни стоки,в големи количества,като маркови дрехи,маркови парфюми,цигари без бандерол ,наркотични вещества и др.,в нарушение на Закона за митниците.
Стоките са собственост на пасажерите в автобуса.
Всеки шофьор на такъв автобус събира от пасажерите и плаща на митничаря на трасе „вход леки коли и автобуси” сумата от 1500 щатски долара.Парите се заплащат с цел безпрепятствено преминаване на автобуса,без той да бъде проверяван.
Служителят на агенция „Митници” много добре знае какво се превозва в автобуса и съзнателно не го проверява.През последните 15 дни съм подал лично единични анонимни сигнали към Гранична полиция и след ЩМП на такъв автобус с рег №34ВN9587 бяха открити маркови стоки,цигари,дори и наркотични вещества(прилагам копие на АУАН с №1230/11.10.2013г. срещу италианската гражданка Даниела Бафунно, заловена с 3.3кг. от наркотичното вещество метамфетамин).Общата дневна сума,която се „печели”от това перо е 7Х1500=10500щ.д. – около 15700лв. дневно или около 470 000 лв. месечно.(тези пари формират част от онези 25 000лв. документирани от служители на МВР в акцията от 05.2012г.)Ето имената на всички транспортни фирми и рег. номера на всички автобуси по тези линии:За Румъния:ф-ма TOROS
В97LZE,34GZA21,34BK631,B55VBY,34HD2220,34BF3967,B97LZD.ф-ма MURAT
B65LMT,34YK7741,B34YEN,34YK0346,34LMT12,B37LMT.ф-ма VARDAR
34EG2685,34VT899,34BN2051,34EY4694,34TK0254,34BN9587,34VT026,34EG1556,34DF474.ф-ма OZ TROY
34BK4047,34YB5455,34DV0527,16KN414,34UG5563,34LHM34,34YA8988.ф-ма ORTADOGU
21GA600,34VVE23,B121BRF,59KE376,21GE600,34KN1408,B621URT.ф-ма STAR
34VY3224,B958CEL,B444KAN,34GSE44.ф-ма MARINA
34AS7212,34AS6006,41PL343,SM04LZY,34AS7210,34AS7212За Сърбия:
ф-ма NERNEX
NP002NSф-ма DACIC TOURS
NP005DWф-ма GAMEKS
NP019FA,NP034XA,NP019IZ,NP026NM.ф-ма DELOTRANS
VA020IO.2.2. Контрабанда на цигари без бандерол с лекотоварни МПС.
Всеки делничен ден през ГКПП преминават около 100 на брой лекотоварни МПС,ежедневно едни и същи,чийто собственици пренасят по около два мастербокса цигари без бандерол,закупени от безмитния магазин на турското ГКПП „Капъкуле” и скрити в МПС.Тези цигари се реализират на дребно,основно по пазарите в област Хасково.
Сумата която заплащат на митническият служител на трасе вход леки коли и автобуси,за да бъдат пропуснати без проверка е 100лв. на кола.
Сумирайки горното се получава незаконен внос на около двеста мастербокса , с печалба за ОПГ от около 10 000лв. дневно.При двадесет работни дни – 4000 бр. мастербокса и печалба за ОПГ от 200 000лв. месечно.
Регистрационните номера на тези МПС могат да бъдат предоставени.2.3. „Карго”
Ежедневно през ГКПП,на трасе вход тежкотоварни МПС преминават множество камиони с групажни товари, за България и редица Европейски държави,така нареченото „карго”.Тези товари включват и акцизни и маркови стоки,които се внасят в нарушение на закона за Митниците.
Тук Г.Георгиев е организирал престъпната си дейност чрез посредници-негови доверени хора извън системата на митниците .Всеки един от тези доверени хора представлява фирмите,които превозват групажните товари по различните дестинации.
Ще разгледам закононарушенията по „каргото” в няколко подточки,в зависимост от държавата получател на стоката.2.3.1 „Карго” за Полша,Латвия,Сърбия и Черна Гора.
Лицето Христо Янев(от гр.Свиленград),собственик на фирма за митнически услуги „Мидланд интерспед” и най-довереното лице на Г.Георгиев извън системата на митниците,е представител на превозвачите на товари от Р.Турция към горецитираните държави.Той „представлява” тези превозвачи пред българските контролни органи,в лицето на Агенция „Митници”,но всъщност основната му задача е да подсигури безпрепятственото преминаване на товарите,съставлявани от акцизни и маркови стоки през ГКПП.Какво точно се пренася с тези камиони и в какви количества, никой не знае,тъй като никога не се проверяват.Преди около 10 дни след подадени сигнали за такива камиони до и.д. н-к митнически пункт „Капитан Андреево”-Александрина Христова-Петрова тя въвежда посочените в сигналите номера на ППС за „Щателна Митническа Проверка”(ЩМП)в системата на митниците.Камионите преминават през нощта,биват подложени на ЩМП,но не е открито нищо.След проведени разговори и снети обяснения от служителите на фирмата,които са разтоварвали въпросните камиони(хамалите) ,установих,че митническите служители въобще не са ги проверявали.Спазено е времето необходимо за проверка и са оформени документите,че такава проверка е извършена.
За тази “протекция „ Христо Янев,чрез спедитора на „Мидланд Интерспед”,който в момента на преминаване на товара е на работа заплаща на митничаря на платно влизащи тежкотоварни МПС сумата от 100 евро на камион.Христо Янев допълнително заплаща на Г.Георгиев сумата от 100 евро на всеки ТИР.Общо на месец преминават по около 170-200бр. камиони по тези дестинации.
Сумирано това прави между 34000 – 40000 евро или 68000-80000лв. месечен приход за ОПГ от тази дейност.2.3.2 „Карго за Русия и Украйна
”Каргото” с крайна дестинация Русия и Украйна се работи от лицето Ангел Кючуков(от гр.Свиленград),приятел на Г.Георгиев от над 15 години.Ангел Кючуков е завършил образованието си в Русия,женен е за рускиня и е работил на безмитна зона „Свиленград”.Схемата тук е аналогична на описаната в т.2.3.1,като месечно преминават между 100-130 камиона.”Разценката” е същата – 100 евро на камион се заплащат на трасе вход тежкотоварни МПС, на служителя, който е на смяна и Ангел Кючуков заплаща още по 100 евро на камион, на приятеля си Г.Георгиев.
Месечният приход от това перо за групата е между 20000-26000 евро или 39000-50000лв.2.3.3 „Карго” за Р.България
„Каргото” за Р.България е разпределено между няколко лица.По гореописаната схема се организира групажен товар от Р.Турция за Р.България. Тук поради факта,че получателите на товарите са български контрагенти ,Г.Георгиев,притеснен от изтичане на информация е разпоредил неговите приятели-спедиторите Христо Янев и Ангел Кючуков да не се излагат на риск,работейки тази схема.
Парите – по двеста евро на камион се оставят директно на трасе вход тежкотоварни ППС.Така при евентуален „проблем” отговорността се свежда до служителя пропуснал пратката.Основните транспортни фирми,превозващи товарите тук са:
– фирма „Антония Голд”-гр.Пловдив (Антоанета и Дияна –„ водачки”, от гр.Плодвив.(водачка е жена,която събира,групира и организира процеса по транспорта на стоките-от пазара в Р.Турция до обмитяването им на съответната крайна митница в Р.България.)).Тази фирма обмитява на митница „Пловдив”
-фирма „Глобал Транс Логистик”-зад тази фирма стои митичния сириец д-р БахзадАбдулджалил Ибрахим,чиито брат Лукман Абдулджалил Ибрахим бе разстрелян през 07.2004г. в гр.София.Вътрешната митница на която се обмитява е митница „Драгоман”
-фирма „Старт Трейдинг 2005″на Иво Ушигелов и Иво Русинов-„Борчо”(близък приятел на Златко Баретата-участник в престрелката на петте кьошета в гр.София между Баретата и Веско Въртийски-Патичето ).Обмитява в гр.София на митническо бюро „Илиянци”.
-фирма „Юнион Комерс”- на лицето Иван с прякор „Момковеца” от гр.Хасково.
-фирма „Спиид 2000” на жена на име Марияна от село Студена-Хасковско.Обмитява на митница „Варна”.Парите,както вече споменах по-горе се предават от представител на фирмата директно на служителя на вход тежкотоварни ППС.
Общият брой камиони превозващи акцизни , забранени маркови стоки и др. е между 80-100 бр. месечно.Тези части от товарите,които не са забранени за внос и все пак подлежат на обмитяване, се обмитяват на вътрешните митници които съм посочил , на многократно занижени цени,като по този начин се ощетява бюджета на страната ни в особено големи размери.
Общият нетен приход от това перо за ОПГ е между 16000-20000евро месечно,или 35000-40000лв.2.4. Сръбски лекотоварни бусове
Ежедневно,без неделя, през ГКПП преминават по 4бр. лекотоварни бусове със сръбска регистрация.Всеки от тях превозва забранена от закона маркова стока,парфюми и цигари без бандерол за Р.Сърбия.Всеки шофьор оставя на платно – вход лекотоварни МПС сумата от 500 евро,за да не бъде проверяван.Регистрационните номера на бусовете могат да бъдат приложени ,при интерес.
От тази дейност ОПГ печели сумата от около 50 000евро или около 95 000лв. месечно.
2.5. Рекет на преминаващите тежкотоварни МПС.
До акцията на МВР на митнически пункт „Капитан Андреево“ от 05.2012г. всеки един камион, без тези с регистрационни номера от ЕС,бе принуждаван да заплаща сумата от 5 евро на митничаря обслужващ платно вход на тежкотоварни МПС..Парите се събираха за по бързо обслужване на потока-като почерпка за служителите на агенция“Митници“.Към настоящият момент,такъв рекет се събира само от камионите с турска регистрация(дават по лесно),които са около 250бр. на дванадесетчасова смяна,или около 500бр. в денонощието.Има някой митничари,които не смеят да „нахалстват“ и взимат пари само от тези,които са свикнали да им дават.Ако шофьора на камиона започне да недоволства и да вдига скандали,го пускат да премине безплатно,но за назидание го вкарват за ЩМП.Там той губи време и заплаща такси за товаро-разтоварна дейност,които са далеч по-скъпи от въпросните 5 евро.Следващият път да е наясно ако не плати,какво го чака.
Г.Георгиев многократно е заявявал пред Д.Костов,и той е предавал думите му на редовия състав,че цитирам: „такива мухльовци,които нямат сърце за работа,трябва да си стоят вкъщи.Ако така се научат веднъж шофьорите,после никой няма да иска дава!!“.
От това перо ОПГ генерира месечен приход в размер на 60-70 хиляди евро,или 120-140 хиляди лева.2.6. Други приходи
Съществуват и други контрабандни схеми,но поради факта,че те не са постоянни,а са спорадични,не ги слагаме в общата таблица.
Очебиен пример за такава схема са 10бр. камиони,които бяха задържани на 29.08.2013г. на пункта,на трасе изходящи товарни автомобили от Р.България,поради незаплатени такси за разрешителни от по 1500 евро на камион,по тарифата за таксите към Министерството на Транспорта.Камионите са продадени от руска фирма на физическо лице от Саудитска Арабия.В последствие е констатирано,че на 31.08.2013г.(събота) всичките 10 камиона напускат страната ни без да са заплатили въпросните такси.Началник на тази смяна е Григор Калбурджиев,а петте хиляди евро, взети от представителя на собственика, чрез Христо Янев-„Мидланд Интерспед“ са разделени поравно между Г.Георгиев и Д.Костов.(„началника“ и „отговорника“ на смяната.(информацията е придобита от вътрешен за този кръг човек)).
По случая е написана докладна записка с №К.А.9000-0453/15.10.2013год., от и.д. н-к митнически пункт „Капитан Андреево“-Александрина Христова-Петрова,до Началника на агенция „Митници“ г-н Кирил Желев.3.Обобщение
От всичко описано по-горе може да се констатира,че описаната ОПГ е създадена и стройно организирана с единствената цел да генерира финансови постъпления за членовете си.Сумирайки приходите от всички „пера“ на незаконната й дейност получаваме приблизителен месечен към момента приход , от около един милион лева,които Г.Георгиев разпределя предварително между членовете,т.е. всеки предварително знае от кое перо каква сума да отдели за себе си, и какво да отчете на началник смяната,който също знае какво да задържи за себе си и какво да отчете на Г.Георгиев.Парите се разпределят между двадесетте митничаря в смяната в края на работния ден.Отчитането към Георгиев става веднъж седмично, обикновенно в понеделник.
(в т.1. описах,че при задържането на смяната митничари,начело с н-ка им Д.Костов през 05.2012г. при акцията на МВР, те бяха арестувани с около 25 000лв. приход за една смяна.По сегашните ми изчисления за приход от около 1 млн. лв. месечно,се получават по около 16 000лв. на смяна.Разликата се явява поради факта,че все още Г.Георгиев не е „уредил“ свой човек за началник на митница
„Свиленград“ и няма „твърда почва под краката си“, ОПГ не работи на пълен капацитет.)Изложената информация е придобита много бавно и трудно,поради високият интелект на участниците в групата и фактът,че при този вид престъпления всички страни са заинтересовани да не излезе наяве случващото се.“zadkulisite.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *